Tudi v Evropi dovoljena uporaba elektronike med poleti

Matej Huš

18. nov 2013 ob 11:28:16

Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) bo do konca meseca po vzoru odločitve ameriške FAA objavila nova priporočila, ki bodo dovolila uporabo elektronskih naprav med poleti v vseh fazah leta.

Trenutno je uporaba elektronskih naprav dovoljena le, ko je letalo v zraku, prepovedana pa je med vzletom, pristankom in vožnjo po letaliških stezah. Odslej bodo potniki lahko ves čas uporabljali naprave, kot so tablični računalniki, pametni telefoni, bralniki e-knjig in predvajalniki glasbe. Še vedno bo treba poskrbeti, da bodo ti v tako imenovanem letalskem načinu (flight mode, offline). Še vedno bo treba večje naprave, kot so na primer tablice, med vzletom in pristankom pospraviti, ker so nepritrjeni predmeti v kabini lahko nevarni.

Nova pravila bodo veljala na letih evropskih letalskih prevoznikov. Njihova uveljavitev ne bo avtomatična, ampak jih bo morala potrditi vsaka letalska družba za lastna letala posebej. Tako je povsem mogoče, da na kakšnih letih to ne bo dovoljeno.

Bo pa nad 3000 metri kmalu mogoča tudi uporaba mobilnih omrežij 3G in 4G. Evropska komisija je namreč po četrtkovi odločitvi EASA odobrila uporabo storitev 3G/4G nad 3000 metrov. Sedaj je v tem območju dovoljena uporaba omrežij 2G, kar ni praktično za prenos večjih količin podatkov. Ali bodo podprli uporabo elektronskih naprav za komunikacijo, je odvisno od vsakega prevoznika posebej, saj je treba v ta namen letala opremiti z dodatno opremo. Ta se povezuje z mobilnimi napravami na letalu in jim onemogoči povezavo z drugimi omrežji, če bi bile na primer v dosegu tudi zemeljske postaje oziroma oddajniki, potem pa se poveže s satelitom.

Če strnemo: gre za dve najavi. EASA bo dovolila uporabo elektronskih naprav skozi celoten let, če bodo te v brezpovezavnem načinu. Komisija pa bo razširila dosedanje dovoljenje za uporabo komunikacijskega omrežja 2G še na 3G in 4G, ko je letalo nad 3000 metri. Večina evropskih prevoznikov tega ne podpira. Ocenjujejo, da 95 odstotkov letal s podporo za komunikacijo potnikov med letom, ki letijo po evropskem zračnem prostoru, pripada tujim (neevropskih) letalskim družbam.