Amazon z ogromnimi prihodki, a izgubo

Matej Huš

30. okt 2013 ob 10:46:43

Amazon kot po tekočem traku hrusta male knjigarne in si pridobiva čedalje večji tržni delež, a delničarjem to bolj malo pomaga, razkrivajo zadnji rezultati iz poslovanja. V tretjem letošnjem četrtletju, ki se je končalo septembra, je Amazon spet zelo povečal prihodke, ki so se povzpeli na 17 milijard dolarjev oziroma 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Toda Amazon je ustvaril izgubo, in sicer iz poslovanja sedem milijonov dolarjev, pod črto pa kar 41 milijonov dolarjev čiste izgube. Lani je je bilo še več, saj je znašala 274 milijonov dolarjev, a je večji del odpadel na katastrofalni prevzem LivingSociala. Kaj se torej dogaja?

Še bolj zanimiva je reakcija investitorjev, saj se je delnica podražila za deset odstotkov, danes pa še vedno vztraja na teh nivojih. Pri 360 dolarjih je v resnici delnica Amazona na zgodovinskem vrhu, tržna kapitalizacija podjetja pa znaša dobrih 165 milijard dolarjev.

Amazon še vedno intenzivno investira, da bi dosegel cilj in postal največji internetni prodajalec. Knjige že zdavnaj niso edina stvar, ki jo Amazon prodaja, saj prodajajo vse od elektronskih naprav in vsebin zanje do običajnih predmetov za gospodinjstva. Potem ne smemo mimo oblačne storitve, kjer lahko zakupite računalniški čas. Prav tako se Amazon širi tudi v fizičnem smislu, saj zlasti v ZDA pospešeno gradijo nova skladišča in distribucijske centre - samo letos so jih odprli sedem.

Kako bo šlo v zadnjem četrtletju? Amazon predvideva od 23,5 do 26,5 milijarde dolarjev prihodkov, s čimer naj bi pridelali od 500 milijonov dolarjev izgube do prav toliko dobička - precej širok razpon. To so pričakovanja poslovodstva, medtem ko so analitiki bolj optimistični in pričakujejo 500 milijonov dolarjev dobička. Amazon sicer dobiček prideluje, a so številke bistveno prenizke, saj redko katero četrtletje - izvzemši božična - preseže 200 milijonov dolarjev. Ob več milijardnih prihodkih je to premalo.