NSA prisluškovala mehiškemu predsedniku

Matej Huš

22. okt 2013 ob 15:51:17

Novi dokumenti o delovanju NSA, ki jih je izmaknil Edward Snowden in so jih sedaj razkrili v nemškem Spieglu, kažejo, da je NSA prisluškovala mehiškemu predsedniku in celotni tamkajšnji administraciji. To ni prvi tovrstni primer, saj je Snowden že razkril, da je NSA vohunila po tujih veleposlaništvih, v evropskih institucijah v Bruslju in v Združenih narodih.

Posebna enota znotraj NSA se imenuje TAO (Tailored Access Operations) in je namenjena posebno zahtevnim primerom prisluškovanja. TAO je imela nalogo pridobiti dostop do mehiške vlade in maja 2010 je TAO sporočila, da so v okviru operacije Flatliquid uspeli pridobiti dostop do poštnega strežnika, kjer ima svoj elektronski naslov mehiški predsednik. Prek istega strežnika je potovala tudi druga pošta diplomatske in ekonomske narave, ki je bila namenjena mehiški vladi, zato je NSA vir označila kot izjemno donosen. Prestregli so več kot 85.000 elektronskih sporočil.

Brazilska novinarska hiša Globo je že septembra razkrila, da NSA nadzorovala mehiškega predsedniškega kandidata Enriqueja Peño Nieta, ki je danes mehiški predsednik. Zato ni presenetljivo, da so nadzorovali tudi tedanjega predsednika Felipeja Calderóna. Brazilija in Mehika sta visoko na tajnem seznamu ZDA, kjer so države razvrščene po prioriteti vohunjenja. Različne strateške kategorije so razvrščene glede na pomembnost, in v obeh državah je najpomembnejše prestrezanje podatkov o prometu z drogami, zbirali pa so tudi številne druge podatke (gospodarske, vojaške, trgovinske itd.).

Brazilija je prav tako pod budnim nadzorom ZDA, zaradi česar je predsednica Dilma Rouseff prejšnji mesec odpovedala obisk v Washingtonu. Brazilija ZDA očita, da vohunijo zlasti iz gospodarskih interesov, kar pa ZDA zanikajo. Toda dokumenti dokazujejo, da je NSA prisluškovala tudi Petrobrasu, glavnemu brazilskemu naftnemu gigantu v državni lasti.

Mehika se je na zadnje informacije odzvala precej milo. Predsednik je že ob razkritjih prejšnji mesec o prisluškovanju dejal, da mu je ameriški predsednik Obama obljubil preiskavo incidentov. Obama ima sicer polne roke dela, saj njegova administracija prepričuje vrhovno sodišče, da nima pristojnosti za obravnavo tožbe, ki jo je zoper NSA vložil EPIC (Electronic Privacy Information Center) julija letos. EPIC trdi, da je NSA prekoračila pooblastila in zahteva prenehanje prestrezanja komunikacij. Obamova administracija trdi, da vrhovno sodišče po Patriot Actu nima pristojnosti za nadzor nad NSA.