nVidia odgovarja AMD-ju

Primož Resman

20. okt 2013 ob 11:58:39

Čeprav o novem AMD-jevem čipu s kodnim imenom Hawaii, ki bo srce prihajajočega Radeona R9 290X, vemo malo, vseeno po pričevanju AMD-ja vemo, da bo kartica hitrejša od GeForce GTX 780 in GTX Titan. Slednje je sicer lahko nekoliko dvomljivo, a pri 3840 x 2160 pikah Radeon R9 290X v Bioshock Infinite res prehiti GeForce GTX 780. Pri nVidii zato pripravljajo odgovor, GeForce GTX 780 Ti. Novo kartico lahko pričakujemo sredi novembra, torej okrog dva tedna kasneje, kot bomo videli Radeon R9 290X. Razen dneva izida pri nVidii niso razkrili nobenih podatkov, povedali so le, da bo kartica nedvomno hitrejša od prihajajočega Radeona.

Vseeno imamo že obilico ugibanj. Tako GeForce GTX 780 kot GTX Titan uporabljata jedro GK110, ki vsebuje 2880 senčilnikov, a jih Titan uporablja 2688, GTX 780 pa vsega 2304 - to nanese 14 oz. 12 delujočih od petnajstih enot SMX, ki jih vključuje čip. Razlika je še v pomnilniku, ki ga ima Titan 6 GB, GTX 780 pa 3, a v obeh primerih le-ta deluje pri enaki frekvenci na enakem vodilu. Prostor za izboljšave je, če nVidia ne želi preseči Titana, mogoč torej na jedru. Logično bi bilo pričakovati 2496 senčilnikov, s čimer bi se GeForce GTX 780 Ti umestila neposredno med GTX 780 in GTX Titan. Večje število senčilnikov, vključno s polno delujočim jedrom GK110, je manj verjetno, a pustimo se presenetiti.

Novo kartico so pri nVidii napovedali na svoji konferenci v Montrealu, kjer so razkrili še nekaj novosti. Po vzoru AMD-ja tudi nVidia pripravlja pakete priloženih iger, The GeForce GTX Holiday Bundle. V prvem razredu se nahajajo grafične kartice GTX Titan, GTX 780 in GTX 770, priložena pa jim bo trojica iger, Assassin's Creed IV, Batman: Arkham Origins in Splinter Cell: Blacklist. Obenem bodo kupci teh kartic dobili še kupon za 100 dolarjev nižjo ceno ročne konzole Shield. V drugem razredu so GTX 760, 680, 670, 660 Ti in 660, ki prejmejo dve igri, Assassin's Creed IV in Splinter Cell: Blacklist, ter 50-dolarsko znižanje Shielda. Nižje cene ročne konzole Shield sicer veljajo le v Severni Ameriki, a nič ne da slutiti, da bomo v Evropi prikrajšani za brezplačne, s spleta prenosljive igre. Akcija bo potekala med 28. oktobrom in 26. novembrom.

Na bolj mehki strani lahko povemo še, da bodo pri nVidii vse tehnologije oddaljenega igranja združili pod imenom GameStream. To bo vključevalo igranje iger na Shiledu prek mreže, kjer bodo igre pravzaprav tekle na PC-ju z vgrajeno kartico GeForce, igranje iger, ki tečejo v nVidiinem oblaku Grid (igranje je mogoče na osebnih računalnikih in na Shieldu) ter novo možnost. Shield dobiva opcijo obnašanja konzole, torej se ga bo priklopilo na televizor, igre pa se bo prenašalo prek omrežja s prej omenjenega računalnika. Upravljanje z igro bo potekalo prek zunanjega igralnega ploščka, povezanega prek Bluetotoha. Ker bodo na televizorjih podpiralo ločljivost 1080p, bo potrebna gigabitna omrežena povezava zaradi višjih potreb po prepustnosti. Na AnandTechu predvidevajo, da bo za to poskrbljeno z USB pretvornikom, a USB 2.0, ki ga uporablja Shield, podpira le (teoretičnih) 480 Mbit/s. Za več detajlov bo očitno treba počakati.

Poročanje o novostih zaključimo s še enim strojnim projektom, G-Sync. Gre za malo kartico, ki jo bo mogoče naknadno priključiti na monitor (na obstoječe modele bo potrebno modanje), a bodo v prihodnosti (v prvem četrtletju 2014) za podporo poskrbeli partnerji, vsaj Asus, BenQ, Philips, in ViewSonic. Tehnologijo so pri nVidii zaenkrat demonstrirali z Asusovim VG248QE. G-Sync omogoča stalno prilagajanje osveževalne frekvence monitorja, v primeru demostratorskega Asusa vse do 144 Hz. Frekvenco izenači s številom sličic na sekundo, od 30 do 144 Hz oz. FPS, pod spodnjo mejo pa uporablja faktor 2, torej za vsak FPS dvakrat osveži sliko (to preprečuje pretirano utripanje monitorja). Efekti naj bi bili osupljivi, kljub relativno nizkemu številu sličic, 45 FPS, je sistem z G-Sync deloval gladko, medtem ko se je na sistemu s fiksno osveževalno frekvenco 60 Hz videlo trganje, utripanje in zatikanje. Za delovanje monitorja, opremljenega z G-Sync, bo potreben vsaj GeForce GTX 650 Boost, povezan prek DisplayPort, pri nVidii pa upajo, da bodo modul v prihodnosti nadobudnim modifikatorjem prodajali za največ 100 dolarjev.