Snapchat pridelal zajetno izgubo

Matej Huš

16. avg 2017 ob 07:07:52

Se spomnite pametnih očal, ki jih je Snap (podjetje, ki razvija aplikacijo Snapchat) predstavil pred letom dni? Pametna očala, ki imajo vgrajeno videokamero za snemanje in takojšnje deljenje na Snapchatu s prijatelji, s ceno 130 dolarjev kupcev niso prepričala. V letošnjem drugem kvartalu so prodali vsega 41.500 očal, medtem ko so jih v prvem četrtletju okrog 64.000. V letu dni prodaja torej ne bo dosegla niti 200.000 primerkov, kar je bistveno pod pričakovanju Snapa - in v skladu s predvidevanji zlobnih jezikov, ki so se spraševali o smiselnosti pametnih očal. Mimogrede, Apple je v enakem obdobju prodal 41 milijonov iPhonov, torej skoraj tisočkrat več. Snap sicer upa, da bo v tem četrtletju šlo bolje, saj so pametna očala ponudili tudi na Amazonu in v nekaterih fizičnih trgovinah.

Snap je sicer precej v nemilosti investitorjev, saj se z njegovimi delnicami trguje po 12-13 dolarjih, kar je najnižja vrednost v zgodovini. Na javni ponudbi delnic (IPO) so jih lani prodajali po 17 dolarjev, na borzi pa so se povzpele tudi do 27 dolarjev. Toda podjetje, ki ima v resnici le en resen izdelek, pa še ta je aplikacija za pametni telefon, je pod drobnogledom investitorjev. Delnice so vse od IPO-ja izgubljale, ker tudi Snap ni izpolnjeval pričakovanj.

V zadnjem četrtletju so se prihodki povečali na 182 milijonov dolarjev, kar je sicer 153 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Aplikacija ima dnevno 173 milijonov uporabnikov. Toda vse skupaj ne pomaga, če podjetje prideluje izgubo. V zadnjem četrtletju je izguba znašala 443 milijonov dolarjev, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju lani. Izguba torej raste hitreje od prihodkov, kar so slabi obeti. Da je Snap na preizkušnji, se zaveda tudi Facebook, ki je začel intenzivno prodirati v vse segmente trga. S svojimi Facebook Stories že več mesecev hodijo Snapu v zelje.