Windows Phone 8.1 prinaša precej novosti

Matej Huš

10. okt 2013 ob 21:05:02

Paul Thurrott se je razpisal o prihajajoči verziji operacijskega sistema za Microsoftove oziroma Nokiine telefone, Windows Phone 8.1. Najbolj očitna sprememba bo bržkone ukinitev fizičnega gumba Nazaj, ki so ga ti telefoni doslej imeli. Microsoft pravi, da je to edina logična poteza, ker uporabniki niso nikoli zares dojeli funkcije tega gumba.

V bistvu jih je imel več. Ta gumb v aplikaciji odpre prejšnjo stran in to ponavlja tako dolgo, dokler niso na prvi stran; potem aplikacijo zapre. Toda uporabniki so namesto večkratnega pritiska na ta gumb raje kliknili na gumb Start in na začetnem zaslonu izbrali želeno aplikacijo. Ima pa ta gumb še eno pomembno funkcijo, in sicer z daljšim pritiskom odpre okno za večopravilnost, kjer vidimo vse odprte aplikacije. Če bo Microsoft res odstranil ta gumb, bo moral to rešiti drugače.

Ne bo pa to edina novost. Windows Phone 8.1 bo po novem podpiral tudi naprave z diagonalo zaslona do deset palcev. Še prej, že z nadgradnjo GDR3, ki jo pričakujemo ta mesec ob izidu Nokiine Lumie 1520, pa bodo podprli 6-palčne zaslone. GDR3 bo deloma uredil tudi večopravilnost, ki je v Windows Phone 8 precej zapleteno izvedena, tako da bo omogočil ročno zapiranje aplikacij, celovita predelava (izboljšana obvestila in aplikacije v ozadju) pa pride drugo leto v Windows Phone 8.1.

Pomembna novost bo tudi združljivost med Windows RT in Windows Phone, saj bodo razvijalci lahko pripravili aplikacijo, ki bo tekla na obeh sistemih. Za zdaj neobvezno, v prihodnosti pa mogoče tudi obvezno. Windows Phone 8.1 pride spomladi 2014.