Microsoft želi tesnejših vezi s HTC-jem

Primož Resman

6. okt 2013 ob 16:36:37

Microsoftovi partnerji za Windows Phone so vedno bolj redki, z izjemo Nokie, ki ima iz dneva v dan v ponudbi več modelov ter je že nekaj časa tako ali tako Microsoftova. HTC je praktično edini preostali partner, ki se še posveča mobilnim telefonom z Windows Phone. Sliši se sicer govorice, da se tudi pri HTC-ju nameravajo posvetiti zgolj eni platformi. Jasno je, da bo to Android, sploh če pogledamo specifikacije in zasnovo telefonov iz serije One ter jih primerjamo z modeli, na katerih teče Windows Phone. Da HTC-ju finančno ne kaže najbolje, je zgolj dodaten razlog za osredotočanje na najpomembnejše.

Microsoft naj bi si zato želel, da bi pri HTC-ju Windows Phone namestili na kar vse njihove telefone, tudi na tiste, na katerih teče Android. Želja Microsofta je torej, da bi HTC nameščal dva operacijska sistema, med katerima bi bilo mogoče izbirati ob zagonu. Seveda tukaj lahko vidimo minus, Android je namreč brezplačen, medtem ko Microsoft za nameščanje Windows Phone zaračunava licenčnino, podobno kot na namizju. A v primeru, da bi se HTC odločil za dual-boot, so bojda pri Microsoftu pripravljeni bistveno zmanjšati oz. celo izničiti licenčnino. Ta je postala praktično brezpredmetna, saj sami sebi v primeru Nokie ne bodo plačevali, v primeru HTC-ja pa so ponudbe z ukinjanjem licenčnine jasno zelo dobrodošle.

Manjše težave bi sicer lahko bile v povezavi s fizičnimi gumbi, a imata oba operacijska sistema tri glavne gumbe. Z uporabo virtualnih gumbov (po vzoru Androida) je ta problem seveda zelo enostavno rešljiv.