Epilog Lavabita: dokumenti odpečateni, FBI dobil 11 strani dolg ključ na papirju

Matej Huš

3. okt 2013 ob 23:35:45

Lastnik spletne storitve Lavabit, ki je omogočala pošiljanje varne in anonimne elektronske pošte, zaradi česar jo je uporabljal tudi znani žvižgač iz afere Prism Edward Snowden, je dosegel pomembno zmago, ki zaključuje žalostno zgodbo. Spomnimo, da je avgusta Lavabit prenehal obratovati, njegov lastnik Ladar Levison pa je lahko le namignil, da je odločitev posledica sodne odredbe, ki jo je stran dobila od sodišča FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court). Te odredbe so tako tajne, da jih ni dovoljeno razkriti nikomur niti potrditi njihovega obstoja. Sedaj je Levison uspel doseči, da je odredba (sicer od sodišča redne pristojnosti, ne FISC) postala javna.

V odpečatenih dokumentih je ime uporabnika Lavabita, ki ga je ameriška vlada želela preiskovati, zatemnjeno, a datumi (FBI se je začel za Lavabit zanimati dan po Snowdnovem razkritju) in obtožbe pričajo, da gre zelo verjetno za Edwarda Snowdna. Lavabit je 28. junija dobil sodno odredbo (pen register order), da mora posredovati prometne podatke (IP-naslove, imena pošiljateljev in prejemnikov, datume in ure) za vsa elektronska sporočila, ki potujejo skozi njegovo stran. Za pridobitev prometnih podatkov veljajo ohlapnejša določila kakor za vsebino, saj za odredbo ni potreben utemeljeni sum (ki je precej visok dokazni standard). Lavabitu je bilo odrejeno, da mora organom pregona nuditi vso tehnično podporo za dostop do teh podatkov. Lavabit je odredbo zavrnil z besedami, da uporabniki uporabljajo šifriranje, zato podatkov nima.

FBI se je pritožil, sodišče mu je ugodilo in Lavabitu naložilo, da mora takoj razkriti podatke. Ko se 9. julija še vedno ni zgodilo nič, je FBI zahteval, da sodišče obtoži lastnika Lavabita zaradi neizpolnjevanja odredb in oviranja preiskave (order to show cause). Teden dni pozneje je FBI pridobil še sodno odredbo, ki je Lavabitu nalagala razkritje vseh podatkov, ki jih potrebujejo za dešifriranje vse komunikacije prek [verjetno Snowdnovega] elektronskega računa, vključno s certifikati SSL. To z drugimi besedami pomeni, da je FBI želel dobiti ključe, ki bi mu tehnično omogočali nadzor nad vsemi računi, ne le Snowdnovim. Lavabit se je pritožil in 1. avgusta na sodišču razlagal, zakaj je to nesprejemljivo. Sedaj je bil Levison pripravljen razkriti prometne podatke, a je bilo prepozno. FBI je želel vse in sodišče mu je pritrdilo.

Naslednji dan je FBI od Lavabita prejel 11 strani tiskanega besedila (2560 znakov) z velikostjo pisavo štiri točke - Levison je certifikate SSL natisnil. FBI je ponorel, sodišče mu je vnovič pritrdilo in Levisonu je bil kaznovan s 5.000 dolarji kazni vsak dan, dokler ne bo predal ključev v elektronski obliki. Da bi zaščitil svoje stranke, je 8. avgusta zaprl Lavabit, FBI-ju pa poslal ključ, ki mu ni mogel več nič pomagati. Tožilec je to potezo označil kot nevarno blizu kaznivemu dejanju.

Zgodba še ni končana, saj se bo Lavabit pritožil na prizivnem sodišču. Postopek se bo začel 10. oktobra, Lavabit pa že zbira denar.