nVidia pripravlja program Battlebox

Primož Resman

3. okt 2013 ob 00:00:27

Prvi večji premik v ločljivosti namiznih monitorjev je v naslednjih nekaj letih neizbežen. Medtem ko smo z ločljivosti 640 x 480 pik na 1920 x 1080 pik prišli v relativno umirjenem postopku (res je, da obstajajo zasloni s širino 2560 pik in višino 1600 oz. 1440 pik, a so v primerjavi z ločljivostjo 1080p bistveno bolj redki zaradi višje cene), se nam obeta precej hitrejši preskok na ločljivost 3840 x 2160. Prvi monitorji s to ločljivostjo že obstajajo, a zaenkrat stanejo okrog 3500 €. Jasno je, da so namenjeni bolj premožnim kupcem, a ker bo 4k tudi nov televizijski standard, ki bo nadomestil FullHD oz. 1080p, je pomik proti ugodnim cenam zaslonov neizbežen.

Skupaj z višjimi ločljivostmi se bistveno oteži prikazovanje grafično zahtevnih iger, saj potrebujemo več surove moči. Kljub visokim cenam in omejeni ponudbi teh zmogljivih monitorjev - na voljo sta praktično le dva, skorajda dvojčka, Asusov PQ321Q in Sharpov PN-K321 - so se pri nVidii odločili pripraviti program, ki bo nasitil tudi grafične kvalitete in števila pikslov najbolj lačne kupce. V sodelovanju z nekaterimi manjšimi sestavljavci sistemov so namreč pripravili program GeFroce GTX Battlebox. Ti sestavljavci so že znani kot nekoliko bolj fleksibilni, saj že dolgo ponujajo navijanje procesorjev v teh sistemih, hitro pograbijo novosti, kot so različne kombinacije SLI-ja CrossFirea, itd.

Da bo sistem dobil certifikat Battlebox, bo moral vsebovati Intelov procesor Haswell iz družine Core i5 oz. i7, ki bo obenem moral biti še navit. To bosta omogočala tekočinsko hlajenje (najverjetneje v zaključeni celoti, takšni so trenutno najbolj popularni) in hiter, navijanju prijazen pomnilnik. Za hitro delovanje sistema bo seveda poskrbel vsaj en SSD, medtem ko bo izbira grafičnih kartic prav tako vrhunska. V ponudbi bosta najzmogljivejši kartici iz nVidiinega nabora GeForce, GTX 780 in GTX Titan. Ker smo omenjali, da bodo skrbeli za igralce, najbolj lačnih grafičnih podrobnosti, bodo vse najnovejše igre, poleg delovanja v ločljivosti 4k, na sistemih tekle vsaj z visokimi nastavitvami kakovosti grafike in z vsemi nVidii ekskluzivnimi grafičnimi bonbončki vključenimi. To seveda še bolj obremeni grafično kartico, zato bosta v vseh primerih uporabljeni vsaj 2 oz. celo tri.

V kompletu s tako zmogljivim računalnikom bo mogoče kupiti še prej omenjen Asusov monitor, medtem ko bo znotraj sistema dodana zanimiva novost, nov nVidiin SLI mostiček. Ta je sicer le nekaj tiskanine s primernim številom priključkov, a pri Battlebox certificiranih sistemih pride s posebnim ščitom, ki ima osvetljen nVidiin logotip. Ščit je oblikovan v slogu hladilnikov kartic GTX 780 in Titan, vključno z osvetlitvijo logotipa, ki se sklada z osvetlitvijo napisov GTX 780 oz. GTX Titan na omenjenih karticah.

Nekateri izmed proizvajalcev so DigitalStorm, Falcom Northwest, Maingear, Origin, vsaj v Evropi jih bo ponujal britanski trgovec Scan, a bodo cene daleč od dostopnih. Osnovni sistemi se bodo začeli pri več kot 2000 €, seveda brez monitorja.