Samsung odklenjene Galaxy Note 3 zaklepa na regije

Primož Resman

27. sep 2013 ob 19:24:46

Nič posebnega ni, če kupimo telefon v naročniški akciji pri operaterju in dobimo tako na istega operaterja zaklenjen aparat. Po drugi strani v prosti prodaji odklenjen telefon deluje z vsemi operaterji, če to seveda dopuščajo tehnične zmožnosti aparata (podpora za različne frekvence standardov GSM, 3G in LTE). Pred tremi dnevi je Samsung v Evropi začel prodajati Galaxy Note 3 in Galaxy Gear, ki odlično delujeta v navezi (podpora Galaxy Geara za Galaxy S4 prihaja v oktobru, Galaxy S3 in Note 2 bosta podporo prejela do konca leta). V Veliki Britaniji želijo 650 funtov za odklenjen Galaxy Note 3, 300 funtov za Galaxy Gear oz. 850 funtov za komplet. A Galaxy Note 3 je, kupljen popolnoma odklenjen, lahko tudi zaklenjen.

Čeprav ni kupljen pri operaterju bo, glede na opozorilo na škatli, deloval le v Evropski Uniji in v državah, ki so z njo na nek način povezane, še v Švici ter v Albaniji, Andori, Bosni in Hercegovini, Črni Gori, Makedoniji, Monaku, San Marinu, Srbiji in Vatikanu. Če boste v telefon vstavili kartico SIM operaterja, ki ni iz teh držav, telefon, glede na opozorilo, ne bo deloval, še več, prišlo bo do zaklepa kartice SIM.

Evropska izdaja telefona je združljiva z omrežji LTE, medtem ko je v Srednji in Južni Ameriki naprodaj različica z zgolj HSDPA oz. 3.5G podporo. Pri njih je zgodba enaka, njihova različica je prav tako zaklenjena na lokalne operaterje. Situacija s Severno-ameriškimi aparati je bolj meglena, saj imamo tam različne standarde (Galaxy Note 3 za Verizon tako ali tako ne bo deloval izven Verizonovega omrežja), v vsakem primeru pa veliki operaterji aparate večinoma zaklepajo nase. Proste prodaje je malo, saj je težko konkurirati z ugodnimi cenami operaterjev. Znano je le, da azijsko-pacifiške izdaje telefonov nimajo nikakršnega zaklepa.

A vse ni tako črno, kot se zdi. Omejitev namreč velja le za prvo aktivacijo. Če je v tem primeru v evropski model Galaxy Note 3 vstavljena recimo ameriška kartica SIM, se bo telefon zaklenil - odklenejo ga lahko Samsungovi predstavniki v (lokalnih!) servisih. Če bo prva aktivacija uspešno opravljena z eno izmed dovoljenih kartic SIM, težav od tukaj naprej ne bo več, telefon pa bo deloval na vseh (tehnično podprtih) omrežjih z vsemi karticami SIM. Pri potovanju po svetu se torej ne bo treba posluževati dragega gostovanja pri operaterjih, a bo treba paziti pri kupovanju telefonov v spletnih trgovinah.

Paziti pa ne bo treba le pri Galaxy Note 3, saj sta podobnega mehanizma za zaklepanje z nadgradnjo programske opreme deležna še Galaxy Note II in Galaxy S4. Tako bo verjetno pri vseh Samsungovih telefonih od zdaj naprej, razlog pa se najverjetneje skriva v sivi ekonomij, ki naj bi jo te poteze vsaj otežile.