Samsung je predstavil Galaxy S5

Primož Resman

25. feb 2014 ob 14:43:45

Samsung je včeraj v Barceloni predstavil svojega novega paradnega konja, mobilni telefon Galaxy S5. Nobena izmed sprememb ni pretirano presenetljiva oz. revolucionarna, a je vseeno nabor le-teh precej dolg in uporaben. Na prvi pogled je Galaxy S4 nadvse podoben novincu, a ima slednji nekoliko večji zaslon, tokrat 5,1-palčen, ki pa je še vedno tipa AMOLED in ima ločljivost 1920 x 1080 pik. Pod zaslonom imamo še vedno trojico gumbov, sredinskega fizičnega ter na vsako stran po enega kapacitivnega, prav tako enako predhodniku, le da se po Applovem vzoru v sredinskem fizičnem gumbu skriva čitalec prstnih odtisov (poleg odklepanja telefona se bo uporabljal še za potrjevanje nakupov prek PayPala). Namesto statičnega odčitavanja je čez čitalec potrebno prst potegniti, podobno kot na prenosnikih. Poročila o zanesljivosti delovanja niso najbolj vzpodbudna.

Na zunanjosti je omembe vredna še zadnja stran, ki tokrat ni več izdelana iz nekoliko cenene plastike. Pri Samsungu so namreč uporabili na dotik mehak material, ki je še naluknjan, nadvse podobno ASUS-ovemu prvemu Nexus 7. Prva poročila pravijo, da je občutek telefona v roki bistveno boljši, kot pri predhodniku, obenem pa z neravnih, gladkih površin telefon ne drsi več trdim tlem naproti.

Mobilnik ima čez polnilno-povezovalni priključek, ki je hitrega standarda USB 3.0, pokrovček, kar se povezuje z zelo dobrodošlo novostjo, pokoravanjem s standardom IP67. Samsungov Galaxy S5 je po vzoru Sonyjevih Xperij odporen na prah in vodo, v primeru slednje je telefon mogoče v do metra vode potopiti za pol ure, brez da bi utrpel posledice. Notranjost vodoodpornega ohišja skriva nekoliko hitrejši, 2,5 GHz Snapdragon 801, 2 GB pomnilnika in nekoliko prostornejšo baterijo od predhodnika, ki ima 2800 mAh kapacitete ter s 3,85 V za 0,05 V višjo napetost (oboje dviguje količino energije, ki jo vsebuje baterija).

Megapixel vojna se nadaljuje, saj ima senzor na Galaxy S5 kar 16 milijonov točk, a uporablja enako velike točke, kot predhodnikov senzor s 13 milijoni točkami. Sicer je na račun zmogljivejšega procesorja za zajem slike Galaxy S5 sposoben snemati video ločljivosti 1080p pri 60 FPS, 4k pri 30 FPS ter sočasno s slikanjem procesirati slike v HDR.

Na programski strani seveda vidimo običajne Samsungove preobleke Androida 4.4.2, kjer je tokrat največji poudarek na zdravju in športu, v kar se povezuje najava novih pametnih ur ter v zadnjo stran mobilnika vključen senzor srčnega utripa. Galaxy S5 bo na voljo v beli, zlati, modri in črni barvi 11. aprila po celem svetu.