AMD napada grafični prestol z Radeonom VII

Jurij Kristan

10. jan 2019 ob 22:20:44

AMD je na CESu predstavil zanimive novosti iz obeh svojih glavnih oddelkov. Firma z Radeonom VII znova hodi v zelje Nvidii na dražjem koncu trga, sredi leta pa uzremo tudi tretjo generacijo procesorjev Ryzen z arhitekturo Zen 2.

AMD se je na CESu prejšnja leta posluževal manjših novinarskih dogodkov, letos pa je imel prvič bleščečo tiskovno konferenco na glavnem odru, osredotočeno okrog čipov na 7-nanometrski tehnologiji. Priložnost je šefica Lisa Su izrabila konkretno in po Nvidii ter Intelu užgala z vsemi topovi.

O prihajajoči grafični arhitekturi Navi ni bilo dosti govora, zato pa je Sujeva presenetljivo oznanila Radeon VII, igričarsko kartico na osnovi Vege druge generacije, s katero AMD neposredno tekmuje z Geforcem RTX 2080. Čip je za odtenek okleščena Vega s 3840 senčilnimi enotami, zato pa močno navitimi frekvencami - boost naj bi šel do 1800 MHz. Predvsem pa je presenetljiv pomnilniški del, s kar 128 ROP in 16 gigabajti HBM2 RAMa! Po drugi plati nima ray tracinga ali strojnega učenja, je pa Sujeva ob robu omenila, da inženirji pospešeno delajo na tehnologiji sledenja žarkov. Kljub sedmim nanometrom se bo Radeon VII verjetno dosti grel, saj pri porabi menda niso varčevali, toda na konkretne meritve bo treba počakati do 7. februarja, ko bo VII na trgu, za 700 ameriških dolarjev brez davka.

Že nekaj dni pred konferenco je družba najavila novosti pri procesorjih za prenosnike - serijo Ryzen Mobile 3000. Najbolj zanimiva sta 35-vatna primerka za resne igričarske mašine, čeprav velja omemba, da je to še vedno arhitektura Zen+. Polnopravno drugo generacijo Zena za domače uporabnike medtem lahko pričakujemo sredi leta in čeprav direktorica na tiskovki še ni razkrila točnih podatkov, je pokazala prvi, osemjedrni testni primerek Ryzena 3. Po hitrosti naj bi bil enak ali hitrejši od Intelovega Core i9-9900K, toda pri kar tretjino nižji porabi! Sujeva je zasluge za to dala predvsem 7 nm izdelavi, a moramo upoštevati, da gre za TSMCjev proces, kjer si velikostna razmerja razlagajo malce drugače kot Intel. Ryzeni tretje generacije bodo sicer kompatibilni z aktualnimi podnožji AM4.

Dogodek je postregel še z več drugimi zanimivostmi; na primer, da Googlov nastajajoči servis za pretočno igranje, Project Stream, sloni na njihovi tehnologiji. Šefe konkurence, Nvidiin Jen-Hsun Huang, pa je medtem že dvignil nekaj prahu z nič kaj diplomatskimi komentarji, v katerih je Radeona VII označil za klavrnega. Morda mu je pa nečakinja sunila jakno? (Je namreč Lisin stric.)