Google naredil QuickOffice brezplačen

Primož Resman

20. sep 2013 ob 19:11:35

QuickOffice bi bil le še eden izmed pisarniških paketov za Android, ki omogoča pregledovanje Microsoftovih datotek Word, Excel in PowerPoint, če ne bi bilo ključnega detajla. Pred dobrim letom dni, lanskega junija, je razvijalce prevzel Google. Od takrat je bilo okrog QuickOffica dogajanja malo, do sedaj. Z včerajšnjim dnem je namreč Google svežo različico programa ponudil popolnoma brezplačno na trgovinah Play Store in App Store, medtem ko je profesionalna izdaja prej stala 20 dolarjev. Funkcionalnost se bistveno ni spremenila, odpirati, pregledovati in urejati je mogoče Word, Excel in Powerpoint datoteke, združljive z Microsoftovim paketom Office (standard OpenDocument še vedno ni podprt), poleg tega pa je mogoče pregledovati še dokumente v formatu PDF.


Ker gre za Googlovo aplikacijo oz. storitev, je dokumente mogoče odpirati z notranjega pomnilnika naprave, telefona oz. tablice, lahko pa se prijavite s svojim Google računom in tako dostopate še do datotek, ki so shranjene na Googlovem oblaku Drive. A tudi tam bodo pravilno delovale le Officeove datoteke, dokumenti v Googlovem formatu, tudi predstavitve in razpredelnice, se odprejo kot PDF dokument, ki ga je mogoče le pregledovati.

A po novem brezplačni QuickOffice kot del Googlovega nabora storitev ima v rokavu še enega asa. Kdor bo aplikacijo naložil do 26. septembra, bo deležen dodatnih 10 GB prostora na Google Drive, brezplačno za naslednji dve let. Trenutno je v brezplačni ponudbi na voljo 15 GB prostora, ki se porablja za GMail, datoteke na Google Drive in slike na Google+, ki so večje od 2048 x 2048 pik. Akcija je na voljo tako za uporabnike Androida kot iOS-a.