Yahoo bo recikliral e-poštne naslove

Matej Huš

27. avg 2013 ob 00:27:41

Če imate pogosto kombinacijo imena in priimka, ste gotovo že naleteli na težave pri izbiri elektronskega naslova. Vse pametne permutacije so običajno že zasedene, tako da se je treba na koncu zadovoljiti s kakšnim neestetskim uporabniškim imenom janez.novak231. Situacija je čedalje slabša, saj se število uporabnikov spletnih ponudnikov e-pošte povečuje, kar zmanjšuje število prostih naslovov. Zato je nujno recikliranje, pravi Yahoo.

Če se v svoj račun niste prijavili že nekaj časa, ker ste ga ustvarili le za spam in mogoče sploh ne poznate več gesla zanj, potem nima smisla, da ta sploh še obstaja. Tako razmišlja Yahoo, ki začenja veliko reciklažo. Ko so to najavili, so sprožili burne polemike. Rok je bil 14. julij in komur se po tem datumu izteče enoletno obdobje neaktivnosti, bo izgubil svoj elektronski naslov. Uvajajo čakalno vrsto, na katero lahko za dva dolarja vpišite pet naslovov, ki bi jih želeli imeti. Če se bo kateri izmed njih v naslednjih treh letih sprostil, vas bo Yahoo o tem obvestil in vam dal 14 dni časa, da ga registrirate, potem pa ga bodo ponudili naslednjemu v vrsti. In tako dalje.

Zakaj je to vprašljivo? Google je eksplicitno povedal, da tega ne počne. Četudi izbrišete svoj račun ali pa se vam ta izteče zaradi neaktivnosti, istega imena ne morete več uporabiti. Razlog je varnost, saj so elektronski naslovi vezani na celo kopico drugih storitev, kjer lahko ponastavimo gesla tako, da na vneseni elektronski naslov prejmemo sporočilo. Če torej izgubimo elektronski naslov, ker ga je Yahoo recikliral, lahko ob ponastavitve naše geslo dobi nekdo drug. Yahoo sicer pravi, da se to ne bo zgodilo, ker bodo obveščali, da je bil račun recikliran, a nekako ni jasno, kako bo to delovalo.