Yahoo nadaljuje odpravljanje gesel

Matej Huš

16. okt 2015 ob 00:41:40

Yahoo je marca krenil na pot odprave gesel (takrat so predstavili On-Demand Passwords), kar še vedno ostaja njihov cilj. Po besedah Jeffa Bonforteja, podpredsednika za komunikacijske izdelke, uporabniška imena in gesla zaradi svoje množičnosti ne opravljajo več svojega dela. Uporabniki zato pogosto uporabljajo ista gesla na različnih straneh ali pa uporabljajo izrazito ne varna gesla. Z gesli na enostaven in intuitiven način ni mogoče zagotoviti visoke varnosti, zaključuje. Zato želi Yahoo postopno odpraviti gesla.

Novi korak so naredili z aplikacijo Yahoo Mail za pametne telefone, kamor vpišemo Yahoojev elektronski naslov in geslo. Če vključimo funkcijo Yahoo Account Key, se bo telefon enolično povezal z elektronskim predalom, zato ne bomo nikoli več potrebovali gesla za dostop. Ob vsakem dostopu bo zadostoval vnos elektronskega naslova, telefon pa bo nato prek potisnih sporočil dobil navodilo, da uporabnika vpraša po dovoljenju za dostop. To pomeni, da bo za dostop zadostoval pametni telefon.

Seveda ima tehnologija tudi nekaj slabosti. Prva je ta, da za dostop potrebujete pametni telefon pri sebi. In če ga že imate, zakaj bi potem elektronsko pošto preverjali na drugi napravi? Povsem možno je sicer, da morate postoriti kaj, česar na majhnem zaslonu na pametnem telefonu ne morete. Druga težava pa nastopi ob izgubi telefona. V tem primeru je treba ponovno aktivirati dostop do predala prek sekundarnega (back-up) elektronskega naslova.

Storitev je mogoče vključiti po želji, nikogar pa v uporabo ne silijo. Druga pomembna novost je integracija računov pri Outlooku, Hotmailu in AOL-u v Yahoo Mail. To pomeni, da bo mogoče z isto aplikacijo pregledovati tudi pošto v teh predalih. Integracija bo popolna, torej bomo videli tudi slike, dokumente itd. To prinaša številne prednosti, denimo enotno iskanje ali prikaz vse pošte na namizju. Bo kdaj prispel tudi Gmail? Yahoo pravi, da se trudijo. Druga pomembna integracija je s Facebookom, Twitterjem in LinkedInom na način, da bo Yahoo Mail samodejno poiskal slike in druge podatke ljudi, ki vam pišejo in imajo odprte profile na teh straneh. Poleg tega je seveda prisotnih še cel kup kozmetičnih popravkov.