V Nemčiji bodo zaradi Prisma šifrirali e-pošto

Matej Huš

10. avg 2013 ob 15:27:45

Deutsche Telekom je zaradi ameriškega prisluškovanja v aferi Prism začel iniciativo E-Mail Made in Germany, da bi se izognili ameriškemu vohljanju. Tako bodo najkasneje od začetka prihodnjega leta ves promet med svojimi strežniki in od uporabnikov do poštnih strežnikov šifrirali (SSL/TLS), s čimer bodo bistveno otežili prestrezanje. Poleg tega bodo poskrbeli, da se bodo vsi podatki obdelovali in hranili v Nemčiji, tako da NSA ne bo mogla dobiti odredb za njihovo razkritje.

Deutsche Telekom ima veliko uporabnikov, in sicer njegovo e-pošto uporablja 20 milijonov ljudi, še dodatnih 30 milijonov pa GMX in Web.de, ki bosta tudi vključena v iniciativo. Upajo, da se bodo iniciativi pridružili še ostali ponudnika e-pošte, recimo Freenet ali Arcor. Gotovo je, da se ji bosta hčerinski družbi Strato (Telekom) in 1&1 (United Internet).

Šifriranje pošte in povezav do strežnikov ni nič novega, saj Google SSL-dostop do svojih strežnikov za Gmail ponuja že dlje časa. V Deutsche Telekomu pa pravijo, da so se šele sedaj odločili za obvezno šifriranje, ker so zadnji dogodki pokazali, da je to pač nujno. Odzivi so mešani, saj politika in javnost ugotavljata, da gre za pravilen korak v pravo smer, a strokovnjaki opozarjajo, da pravzaprav niso izumili ali ponudili nič konkretno novega, ampak rešitve, ki so že dolgo časa na voljo in bi lahko bile že zdavanaj v uporabi. A bolje pozno kot nikoli.