Deutsche Telekom razvija na prisluškovanje imun telefon

Matej Huš

27. nov 2013 ob 23:24:16

Razkritja o prisluškovanju NSA, za katera je poskrbel Edward Snowden, so dala nov zagon razvoju in prodaji mobilnih telefonov, ki naj bi bili odporni na prisluškovanje. Nemci, ki je razjezilo ameriško prisluškovanje Angeli Merkel, so že razvili poseben telefon - Merkelphone - ki je imun na tovrstno početje. In ni poceni.

Pametni telefoni na platformi Android namreč poganjajo posebno verzijo operacijskega sistema Knox, ki jo izdelujejo v Južni Koreji. Deutsche Telekom je to varno verzijo Androida še malo predelal in ojačil, tako da je nastal programski paket SimKo, ki je odporen na prestrezanje podatkov. Zamisel in projekt nista nova, saj se je projekt SimKo začel že leta 2004 na zahtevo nemške vlade. Ta ima namreč v Deutsche Telekomu tretjinski delež, kar je tudi razlog, da konkurenca kritizira SimKo, saj jim gre sprega z vlado v nos. A SimKo naj bi bil varen.

Prve verzije so leta 2009 tekle na HTC Touch Pro 2 in Windows Mobile 6.5. Tedaj so šifrirali le elektronsko pošto in kratka sporočila, medtem ko glasovnega prometa niso, ker so tedaj še verjeli v nezlomljivost šifriranja 3G. Kmalu so hekerji dokazali, da to ni res, zato so Nemci presedlali na Androidni Knox in razvili SimKo od začetka. To pot tudi s šifriranjem glasovnega prometa. Trenutno je na voljo za Samsung Note 3 in Galaxy S3 ter S4. Trik je v namestitvi dveh operacijskih sistemov na mobilni telefon. Klasični Android skrbi za poganjanje aplikacij, kot je odjemalec za Facebook, medtem ko posebna varna verzija SE Linuxa skrbi za službeno komunikacijo. Tako je ta šifrirana, hkrati pa ločena od šarjenja uporabnikovih aplikacij po telefonu. In ko uporabnik zamenja službo, mu lahko občutljive dele pobrišejo, ne da bi prizadeli preostanek. Tako so BlackBerryji, Applov iOS 6 in Samsungov Knox trenutno edini sistemi, ki imajo certifikat za uporabo na ameriškem ministrstvu za obrambo.

Ameriška verzija telefonov s Knoxom ima še dodatno zaščito, ki jo zagotavlja General Dynamics. Izven ZDA taki telefoni niso naprodaj, so pa izdelki Deutsche Telekoma. Ti niso poceni, saj Merkelphone stane zajetnih 1700 evrov. In tu se skriva priložnost za Deutsche Telekom, ki nima prav nobenih zadržkom do prodaje svoje rešitve, ki je po njihovih besedah vsaj tako varna kot ameriška. Šifrira vso komunikacijo, s čimer prepreči vohunjenje zanjo. Nasprotniki sicer trdijo, da gre za neučinkovite in drage igračke, ki jih povrhu vsega izdeluje podjetje, povezano z nemško vlado. Ali tudi Deutsche Telekom sodeluje z nemško vlado toliko kot AOL z ameriško, bomo še videli.