Sony nadaljuje s simboličnim dobičkom

Matej Huš

4. avg 2013 ob 09:37:59

Sony nadaljuje preporod, saj so vnovič četrtletje zaključili s pozitivnim rezultatom. Pred tremi meseci so prvikrat po petih letih leto zaključili z dobičkom, trend pa se nadaljuje. Prvo četrtletje v novem fiskalnem letu so končali s 3,5 milijardami jenov (26 milijonov evrov) dobička, medtem ko so še v enakem obdobju lani pridelali 25-milijardno izgubo. To je sicer bolj zaokrožitvena napaka kot resni dobiček, saj so imeli v tem času prihodkov za 13 milijard evrov, kar je 13 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

Čedalje glasnejše pa so govorice, da se bo Sony razdelil. Daniel S. Loeb iz newyorškega hedge sklada Third Point, ki je že v Yahooju izvedel pravi puč, želi oddvojitev oddelka za zabavo iz podjetja. V Sonyju nad tem niso preveč navdušeni, finančni direktor pa pravi, da morajo to temeljito analizirati in šele nato lahko pričakujemo odločitev. Glavna prioriteta pa ostaja, tako pravi, dobičkonosnost oddelka za potrošno elektroniko. Sonyjevi hollywoodski studiji medtem poslujejo slabo, saj jim prihodki padajo, megahitov (blockbusterjev) pa ni od nikoder.

Bistveno bolje gre na področju pametnih telefonov, ki so jih prodali 9,6 milijona, kar je skoraj za tretjino več kot lani. Povišala se je tudi njihova povprečna cena, tako da je ta oddelek ustvaril 45 milijonov evrov dobička. Gre za glavni motor podjetja.