Sony sedmič zapovrstjo z izgubo

Matej Huš

1. nov 2012 ob 22:50:34

Temni oblaki se zgrinjajo nad Sony, ki je še sedmič zapovrstjo pridelal izgubo. V tretjem letošnjem četrtletju so ustvarili 15,5 milijarde jenov čiste izgube (150 milijonov evrov), medtem ko so analitiki napovedovali približno tolikšen dobiček. Sony je sicer napovedal, da bodo prvikrat po petih letih letošnje leto vendarle zaključili z dobičkom - okoli 200 milijonov evrov naj bi ga bilo.

Glavni razlog za slabe rezultate je proizvodnja in prodaja televizorjev, ki jih Sony ne uspe dobro prodajati. Samo na področju televizorjev so v tem kvartalu zabeležili večino izgube, česar ostali oddelki niso mogli kompenzirati. Zaradi tega so napovedali nadaljevanje reorganizacije, v sklopu katere bodo odpustili 10.000 zaposlenih (okoli šest odstotkov) in se še bolj preusmerili na trg mobilnih naprav, iger in digitalno fotografijo. Prodaja televizorjev peša, ker se v recesiji ljudje odpovedujejo nenujnim izdatkom, kamor seveda sodijo tudi novi televizorji.

Stvari se vendarle počasi obračajo na bolje. S prodajo televizorjev so v preteklih osmih letih nabrali 692 milijard jenov kumulativne izgube, a se njen prirast zmanjšuje. Letos je divizija domače zabavne elektronike (kamor sodijo tudi televizorji) v zadnjem kvartalu ustvarila le 15,8 milijarde jenov izgube, medtem ko je bila ta še v enakem obdobju lani skoraj trikrat tolikšna. Letos je Sony tudi prekinil triletno partnerstvo s Sharpom, s katerim sta doslej izdelovala LCD-panele za televizorje. Tudi skupna izguba celotne skupine je bila v tem četrtletju kar 43 odstotkov nižja kot v enakem obdobju lani, prodaja pa za 18 odstotkov večja (1.900 milijard jenov).

Leto naj bi Sony sklenil z 20 milijardami jenov čistega dobička, kar bo dobrodošlo olajšanje po štirih zaporednih negativnih letih. Najslabši niz po letu 1958 se je odrazil tudi na zaupanju investitorjev. V zadnjih petih letih je delnica izgubila 76 odstotkov vrednosti; včeraj pa še dodatne štiri.