Apple nehal prodajati iPhone v Rusiji

Matej Huš

17. dec 2014 ob 17:04:10

Apple je v Rusiji prek spletne trgovine prenehal prodajati iPhone 6 in iPhone 6 Plus, ker je rubelj v zadnjih dneh izgubil precej vrednosti proti dolarju oziroma evru in ker se situacija še ni umirila.

Dolar je v času pisanja tega prispevka vreden okrog 60 rubljev, medtem ko je bil v začetku leta okrog 30 rubljev. Padanje rublja se je pospešilo v zadnjem četrtletju, decembra pa je vrednost izgubljal še posebej hitro. Zaradi tega je bil iPhone 6 v Rusiji nekaj časa daleč najcenejši v Evropi. Izvozniki v Rusijo imajo seveda obilico težav, ker padajoč rubelj draži izvoz v Rusijo.

Osnovni iPhone 6 s 16 GB kapacitete je sprva stal 32.000 rubljev, kar bi po današnjih tečajih pomenilo okrog 530 dolarjev oziroma 430 evrov. Zaradi tega je Apple konec novembra dvignil ceno iPhona 6 na 40.000 rubljev (670 dolarjev, 530 evrov), kar je še vedno precej poceni. V ZDA stane namreč ta isti model 800 dolarjev, v Sloveniji pa sam aparat okrog 600 evrov.

Rusija je za Apple nezanemarljiv, a tudi ne izjemno pomemben trg. Lani se je prodaja telefonov podvojila na 1,57 milijona, kar je Applu navrglo okroglo milijardo dolarjev, a po drugi strani je to le odstotek vseh prodanih iPhonov v lanskem letu. Samsungovi telefoni so sicer v Rusiji bistveno bolj priljubljeni od Applovih. Apple v Rusiji nima nobene fizične trgovine (Apple Store), temveč je mogoče iPhone kupiti le pri nekaterih pooblaščenih operaterjih ali pa prek interneta. Do nadaljnjega bo nakup prek interneta onemogočen, medtem ko jih bodo operaterji še prodajali iz svojih zalog, a se bo cena verjetno spreminjala skupaj s tečajem rublja.