Putin se potaplja

Mandi

17. jul 2013 ob 15:05:24

Čeprav bodo naslednje predsedniške volitve šele čez pet let, se ruski predsednik Vladimir Putin še kako trudi z rednim pojavljanjem v medijih oz. grajenjem svoje pokončne drže in javne podobe (da javnost ne pozabi nanj). Vladna televizijska postaja je včeraj predvajala posnetek njegovega potopa v Finskem zalivu, kjer se je z batiskafom spustil do leta 1869 potopljene ruske frigate Oleg, in izdelal nekaj lepih posnetkov.

Globina tokrat ni bila rekorda, pač spoštljivih 60 metrov. Putin se je spustil že precej globje; l. 2009 je denimo z batiskafom obiskal dno 1.4 kilometra globokega Bajkalskega jezera. Predlani se je tudi nekaj potapljal, pri tem pa iz Črnega morja privlekel dve starinski amfori. Kasneje je sicer moral priznati, da sta bili nastavljeni. Šel se je tudi lovca na tigre in polarne medvede, pa spremljal ptice pri jesenski selitvi na toplo. Tovrstni podvigi trenutno žal več niso na spisku, saj si je Putin lani novembra tekom treninga juda nerodno poškodoval hrbtenico (enega mladca je pač moral vreči čez ramo, kar je pri 60-ih že kar zavidljiv, beri nevaren podjem). A tudi plitki potopi niso od muh in lepo izgledajo na televiziji. Na podoben cilj je s sodelovanjem pri promociji promociji košarkarskega prvenstva Eurobasket (septembra bo) ciljal tudi naš predsednik Pahor, a si je žal natrgal mečne mišice.

Če skočimo še v malo bolj resne "vode": po Putinovem potopu se je zgodila tudi spremljajoča novinarska konferenca, na kateri je komentiral aktualno politično dogajanje. Pri tem je Edwardu Snowdenu namignil, da bi bilo najbolje, če čim prej zapusti Rusijo, ter s tem prenehal ogrožati bilateralne odnose z ZDA. Za jesen je namreč dogovorjen visokoprofilni obisk predsednika Obame v Moskvi, in uradni Kremlin si res ne želi, da bi to padlo v vodo. Tudi je dejal, da ne razume, zakaj se je za žvižgaštvo odločil pri tako mladi starosti, saj je moral vedeti, da mu bodo njegova dejanja sledila še celo življenje. Za Snowdna to niso ravno dobre novice, a k sreči Putin teh besed (za zdaj) še ni potrdil z dejanji. Neuradno se tako šušlja, da bo njegovi včeraj podani prošnji za azil ugodeno v nekaj dneh, tako da bi lahko tranzitno cono moskovskega letališča zapustil nekje v tednu dni. Ni še čisto jasno, ali bo premeščen v azilni dom, ali pa bo prost pri svojem gibanju v Rusiji. Bolj trajno rešitev zase bo moral najti okvirno v letu dni, nakar naj bi državo zapustil. Kako točno bo prišel od Rusije do Južne Amerike, kjer mu ponujajo trajno politično zatočišče, bo pokazal čas. Najbrž se ne bo mogoče ravno vkrcati na prvi komercialni let.