Zakaj Putin na široko odpira vrata kriptovalutam

Iztok Hočevar

5. maj 2017 ob 09:44:09

Še leta 2016 je bilo v Rusiji govora o uvedbi strogih kazni za posameznike, ki so ali rudarili ali pa bili posredniki pri transakcijah kripovalut. Zato je napoved Kremlja iz preteklega tedna, da bo najverjetneje do konca 2017 predstavil zakonski okvir za trgovanje s kripovalutami, požela veliko odobravanja. Prvi resni koraki režima Vladimirja Putina v svet kripovaut so se zgodili decembra lani, ko je ljubljeni vodja napovedal ustanovitev posebne delovne skupine, ki naj bi pripravila omenjen zakonski okvir. Več je postalo jasno pretekli mesec, ko sta v Rusiji potekala dva velika dogodka iz tega področja. Poleg komercialne konference Blockchain & Bitcoin Conference Russia se je odvil tudi forum organiziran s strani oblasti. Na obeh dogodkih so bili tudi predstavniki oblasti, ki so zatrdili, da ambicije Putina niso splahnele.

Zakaj so putinovci spremenili pristop do kriptovalut Kremelj ni pojasnil. Medtem, ko Rusi menijo, da je svet kripovalut postal prevelik za državni nadzor in da se je Putin pač sprijaznil s tem, imajo zahodni mediji druge ideje. S prstom kažejo na ruske banke, ki so prežete s korupcijo in protipravnimi dejavnostmi in se posledično od leta 2014, ko je predvsem od izvoza nafte odvisno rusko gospodarstvo pričelo hirati zaradi nizkih cen črnega zlata, spopadajo s finančnimi težavami. Tako so v Rusiji v zadnjih treh letih zaprli približno 100 bank. In to je državo stalo vsaj 50 milijard dolarjev, da težav z likvidnostjo sistema in drugih ekonomskih vrzeli raje ne omenjamo.

To je zaznala tudi politika in ruska centralna banka se v zadnjih letih osredotoča na boj proti korupciji in bančnemu kriminalu. In prav na tem področju naj bi ruski politiki videli dodano vrednost kriptovalut. Oziroma blockchain tehnologije. Z implementacijo te v finančni sistem bi državni organi dobili boljši pregled, kaj se pravzaprav dogaja v domačih bankah.