Everest dobil signal 4G

Matej Huš

7. jul 2013 ob 13:09:36

Pred slabimi tremi leti smo pisali, da je dobršen del Everesta dobil pokritost s signalom 3G, potem ko je bila predhodno mogoča komunikacija le s satelitskimi telefoni. Sedaj je bazni tabor na Everest dobil signal 4G.

Že leta 2007 je Huawei v sodelovanju s China Mobile pokril severno pot na Everest z mobilnim omrežjem, saj so Kitajci leta 2008 tja nesli olimpijsko plamenico. V baznem taboru na višini 5100 metrov so postavili postajo, ki do danes deluje brez težav. Potem so leta 2010 omogočili še pokritost s signalom 3G, odslej pa torej s 4G.

Kljub pompozni izjavi za javnost je treba pravilno razumeti dosežek. Povezljivost 4G je mogoča iz baznega tabora. Čeprav na nadmorski višini dobrih pet kilometrov ni prijetno, tam najdemo presenetljivo veliko luksuza. Računalniška oprema, pivo, prhe, glasne zabave in podobno niso nič neobičajnega, še posebej ob koncu odprav. Omrežje 4G je logična nadgradnja. Visoko na Everestu, torej v taborih nad Severnim sedlom (severna stran) oziroma Zahodno globeljo (južna stran), je precej drugače. Tam je edini način komunikacije s svetom še vedno s satelitskimi telefoni.