Rast števila uporabnikov 3G v Severni Koreji

Matej Huš

23. maj 2011 ob 00:44:52

Potem ko so v Severni Koreji leta 2008 začeli vzpostavljati mobilno omrežje in leto pozneje napovedali, da bo to kar omrežje tretje generacije, se lahko sedaj njihov operater pohvali s pol milijona naročniki.

Konec lanskega decembra so imeli približno sto tisoč naročnikov mobilnih storitev 3G, do konca marca pa se je to število povzpelo na 535 tisoč, je sporočil Orascom Telecom. To egiptovsko podjetje je solastnik korejskega nacionalnega operaterja Koryolink, ki ga upravljajo skupaj s severnokorejsko državno pošto in telekomunikacijskim podjetjem.

Število mobilnih uporabnikov je intenzivno raslo in šele v zadnjem četrtletju se je prvikrat zgodilo, da je bila rast manj kot 100-odstotna. Kljub temu so bili dohodki iz Severne Koreje za Orascom v tem kvartalu najvišji doslej, saj so dosegli 25,8 milijona dolarjev. Podatkov o dobičku niso razkrili, so pa povedali, da povprečen zaslužek na stranko pada, kar želijo popraviti. Kljub temu ostaja mobilni telefon v Severni Koreji privilegij, do katerega niso upravičeni vsi. Še dosti večja ugodnost je dostop do interneta in pravica do mednarodnih klicev, ki večini še vedno nista dostopna. Orascom sicer pravi, da je pokritost države s signalom 92-odstotna, merjeno po številu prebivalstva.