Rusija ob izstrelitvi izgubila tri satelite Glonass

Matej Huš

3. jul 2013 ob 09:29:11

Z izstrelišča Bajkonur na ploščadi 81 so danes poskusili izstreliti nosilno raketo Proton M s tremi sateliti za ruski navigacijski sistem Glonass. Manj kot minuto po vzletu je raketa s sateliti strmoglavila nazaj na zemljo, pri čemer k sreči ni bilo človeških žrtev, je pa nastala precejšnja gmotna škoda.

Ob 4.38 uri po slovenskem času bi morala nosilna raketa Proton M v orbito ponesti tri satelite razreda GLONASS-M. Gre za drugi razred satelitov, ki nadomeščajo originalne satelite iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. Izstrelitev je potekala po urniku do točke vzleta, potem pa je šlo nekaj hudo narobe. Raketa se je takoj po vzletu obrnila in se poizkusila ponovno uravnotežiti, a se je pri tem obrnila v drugo smer. Nekaj časa je potem letela vodoravno, dokler ni s tovorom in gorivom treščila na tla.

Ker se prvih 42 sekund po izstrelitvi motorji ne ugašajo niti ob težavah, s čimer se zagotovi, da se raketa na tak ali drugačen način izvleče proč od izstrelitvene ploščadi, je padla na Zemljo s polno delujočimi potisniki. V mestu Bajkonur, ki je 57 kilometrov oddaljeno od kozmodroma, so oblasti dopoldne odsvetovale zapuščanje stavb, saj bi lahko veter prinesel strupene hlape, ki se sproščajo iz goriva na pogorišču. Sedaj je že vse pod nadzorom. Raketa je ob padcu ustvarila krater s premerom 150-200 metrov. Ruske in kazahstanske oblasti so že začele preiskavo nesreče.

Podobne težave so imeli že leta 2010, ko je raketa Proton M padla v morje. Tedaj je prvi del poleta uspel brez težav, zatajil pa je novi Blok DM-03, ker je imel zaradi težav s senzorji preveč goriva. Tedaj so sateliti z raketo padli v Tihi ocean. Od tedaj DM-03 niso več uporabljali vse do danes, ko je šla izstrelitev spet po zlu. Ni še sicer znano, kateri del rakete je danes odpovedal. Škode je za okoli 200 milijonov dolarjev.

Več slik in podrobnosti o današnji nesreči najdemo na forumih.