Izšel PHP 5.5

Mandi

27. jun 2013 ob 18:15:10

Vsem znani in ljubi programski jezik PHP je po malo več kot letu dni razvoja dobil svežo različico 5.5.

Med novostmi, ki jih ni malo, se zopet najde bombončke iz drugih jezikov, kot so generatorji in korutine, klavzula finally za na konec try - except bloka in možnost uporabe konstrukta list(.., .., ..) v foreach stavkih. Nove so tudi funkcije za izdelavo in preverjanje soljenih hashev za gesla, ki po končno uporabljajo algoritem bcrypt, ki ni tako zelo enostaven za masovno razbijanje gesel.

Podjetje Zend je prispevalo tudi odprtokodno različico knjižnice OPCache, ki s predpomnenjem že prevedene PHP kode prispeva k znatni pohitritvi. Mnogim je znana podobna rešitev APC, ki žal ni več vzdrževana.

Novica na Slashdotu ob tem ne pozabi poudariti, da naj bi bil PHP sredi renesanse, torej nek nov razmah jezika PHP. Citirajo nedavno najavljeno podporo za Googlov AppEngine, ter "trume in trume razvijalcev, ki naj bi se zgrinjale nad trenutno najpopularnejše ogrodje za izdelavo spletnih strani Laravel", zlasti na rovaš ogrodij RoR in Django. Isto so rekli tudi za Codeigniter, a le čas bo pokazal svoje.