Apple pogojil Cookovo nagrado z rastjo vrednosti delnice

Mandi

27. jun 2013 ob 10:50:52

Apple še vedno posluje odlično, a ne več rekordno, in delnica je od jesenskega vrha pri 700 dolarjih do danes izgubila malo več kot 40 odstotkov. Večje delničarje počasi začenja skrbeti, zato je nadzorni odbor nekoliko prilagodil pogoje za nagrado, ki so jo pred dvema letoma obljubili zdajšnjemu CEO-ju Timu Cooku.

Izvorni dogovor mu je predvideval pripad 1 milijona navadnih delnic v dveh tranšah - polovico l. 2016 in drugo polovico leta 2021. Po sedanjem tečaju bi bile vredne 413 milijonov dolarjev, ob lanskoletnem vrhu celo 705 milijonov. Pripadle bi mu ne glede na poslovanje podjetja.

Nov dogovor več ni tako ugoden. Šesto tisoč delnic bo še vedno dobil brez vprašanja, ostalih 40% pa zgolj, če bo vrednost Applove delnice rasla hitreje (outperform) kot ostanek trga, mišljeno seveda na tehnološki indeks NASDAQ. Ta je v zadnjem letu dni zrasel za dobrih 18 odstotkov, medtem ko Applova delnica beleži ravno 25% upad. Poračun bo zdaj narejen letno, ko se bo tudi odločilo, koliko od 80.000 delnic bo dobil v tem letu. Preostalih 200.000 delnic bo dodatno dobil ob starih rokih, tj. l 2016 oz. 2021.

Od Cooka bi torej radi predvsem to, da poskrbi za rast vrednosti delnice, četudi zmerno. Seveda mu ne bo hudega v nobenem primeru. Lani je npr. dobil 51% povišnico k redni plači, ki zdaj znaša dobre 4 milijone na leto, pred sprememom vodstvene pozicije pa so mu že tako podelili 375 milijonov vreden sveženj delnic. Ni še povsem na nivoju svojega predhodnika, ki je ob smrti držal za poldrugo milijardo Applovih delnic, a bo že.