Applov izvršni direktor pred Senatom: davke plačujemo

Matej Huš

22. maj 2013 ob 03:29:55

Applov izvršni direktor Tim Cook je danes pred Senatom pojasnjeval, kako je z Applovim plačilom davkov. Podjetje namreč svoje tuje prihodke prek dveh irskih in ene nizozemske podružnice spravi v davčne oaze, kjer davkov na dobiček ni. Senatni odbor je tako ocenil, da se je Apple izognil plačilu davka na 44 milijard dolarjev dobička. Odbor je lani zaradi enakih očitkov že preiskoval Microsoft in Hewlett-Packard, ki uporabljata podobne trike.

Že včeraj je bila na Applovih straneh dostopna izjava, ki jo je danes predstavljal Cook. V njej je poudaril, da je Apple največji plačnik davkov v ZDA. Lani so plačali šest milijard dolarjev davkov in kar 2,5 odstotka celotne mase davkov na dobiček v ZDA. Dodaja, da Apple zaposluje 50.000 ljudi in posredno delo zagotavlja še 550.000 drugim, hkrati pa izplačuje visoke zneske za razvijalce, ki prodajajo prek App Stora. Še več, Apple si prizadeva za poenostavitev davčne zakonodaje, čeprav bi imel potem višjo davčno obveznost, je dodal Cook. Kar se tiče davkov na tuje prihodke, pa Apple Cook pravi, da so ti prihodki tuji in da bodo v tujini tudi ostali za namene investiranja, zato ameriških davkov nanje seveda ne mislijo plačevati. Priznava pa, da so tuji davki nižji.

Glede davčnih lukenj, ki jih izkorišča Apple (predvsem razlike med irskim in ameriškim sistemom), pa je Cook dejal, da je Apple v bistvu žrtev zastarelega davčnega sistema. Res je, da je sistem zastarel, saj v modernem svetu korporacije nekako nimajo svojega rezidenstva, ampak se selijo skupaj z dobički po svetu. Samo v letu 2011 naj bi Apple privarčeval 7,7 milijarde dolarjev, ki bi jih bil moral plačati v ZDA, če bi dobiček normalno prikazoval doma in ne v davčnih oazah.

Oglasili so se tudi Irci, ki jih ZDA obtožujejo, da so sokrivi za situacijo. Ni res, pravijo na Irskem, saj je njihov sistem že desetletja tak, kakršen je. Zavrnili so očitke, da naj bi si Apple izpogajal posebej ugodno davčno stopnjo na Irskem, rekoč, da davčni režim ne dopušča izjem.