Bomo lahko med poletom ves čas uporabljali elektroniko?

Matej Huš

23. jun 2013 ob 20:02:26

Pravila glede uporabe elektronskih naprav med poleti so precej stroga in redno poslušamo očitke, da so neživljenjsko stroga. Med vzletom in pristankom je namreč prepovedana uporaba ves elektronskih naprav, med letom pa lahko delujejo v tako imenovanem avionskem načinu. V bližnji prihodnosti pričakujemo zrahljanje pravil, saj bo ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) izdala nove smernice.

Od lanskega avgusta delovna skupina z 28 člani iz industrije, vlade in pilotske branže raziskuje, ali je tako stroga obravnava elektronskih naprav še potrebna. Poročilo bi morali FAA predstaviti 31. julija, a so prosili za podaljšanje roka do septembra, kar jim je FAA odobrila. Pričakuje se, da bo bodo v poročilu priporočili dovoljenje uporabe elektronskih naprav brez možnosti brezžične komunikacije med vsemi fazami leta. Na ta način bi potniki dobili možnost uporabe elektronike od vrat do vrat (gate-to-gate).

V resnici se to namreč že dogaja, saj raziskave kažejo, da kar tretjina potnikov tuintam pozabi izključiti kakšno elektronsko napravo. Letala so postala robustnejša in odpronejša, medtem ko novodobna elektronika porablja čedalje manj energije in posledično minimalno moti okolico. O mobilnih telefonih še ne razpravljajo, saj tu sprememb ni pričakovati, je pa mogoč dodaten dogovor o tem področju. Čedalje več letal pa podpira Wi-Fi za dostop do interneta, zato je določitev novih pravil (stara so iz leta 1966) nujna.

Nasprotniki sprememb pa pravijo, da razlog niso le elektromagnetne motnje. Vzlet in pristanek sta najbolj nevarni fazi leta, zato je takrat nujno, da v kabini ni nepritrjenih predmetov. Elektronika, ki ni pospravljena v predalih, lahko pri nesrečah predstavlja nevarnost. Poleg tega bi pred vzletom ljudi odvračala od poslušanja obvestil o varnosti, ki so del vzletne procedure na vsakem letu.