Izstreljena peta kitajska vesoljska misija s posadko

Matej Huš

12. jun 2013 ob 09:56:13

Včeraj ob 11.38 uri po slovenskem času je Kitajska v vesolje izstrelila plovilo Shenzhou-10, ki je v vesolje poneslo tri kitajske taikonavte. Plovilo se bo spojilo s kitajsko vesoljsko postajo Tiangong-1, ki jo od leta 2011 sestavljajo v vesolju. Tiangong-1 je prvi modul bodoče postaje, ki bo pravzaprav kmalu moral v pokoj. Shenzhou-10 je zadnji obisk tega modula, potem pa ga bodo nadomestili s Tiangongom-2 in Tiangongom-3. Tiangong-1 namreč nikoli ni bil mišljen kot polno funkcionalna vesoljska postaja, temveč zgolj kot tarča za preizkušanje spajanja in manevriranja.

Prava postaja naj bi bila nared do leta 2020, tehtala bo okoli 60 ton in bo omogočala dolgotrajno bivanje, tako kot je to na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Kitajci se za zdaj svojega vesoljskega programa lotevajo sami, a v prihodnosti sodelovanje s članicami ISS ni izključeno. Posebej Evropa (ESA) je posebej glasna v željah, da bi s Kitajci tesneje sodelovali.

Ploivlo Shenzhou-10 je v vesolje ponesla raketa Long March 2F. Na krovu so bili Wang Yaping, ki je šele druga Kitajka v vesolju, poveljnik Nie Haisheng in Zhang xiaoguang. Shenzhou-10 je peta kitajska misija z ljudmi na krovu. Z vesoljskim modulom se bo spojil v četrtek, tam pa bo ostal 12 dni. Vmes bodo še enkrat preizkusili manever približevanja in spajanja. Povratek na Zemljo pričakujejo 26. junija.