Microsoft zaključil prevzem ZeniMax Medie

Dare Hriberšek

9. mar 2021 ob 18:59:39

Potem, ko sta v zadnjih dneh svoji soglasji glede spoštovanja pravil konkurence dala tako Evropska komisija, kot ameriški SEC (Securities and Exchange Commission), je Microsoft nemudoma dokončal septembra lani napovedan prevzem založbe ZeniMax Media. Korak, ki je pomemben zato, ker podnjo sodi tudi razvijalski studio Bethesda, skupaj s še osmimi drugimi, med katerimi so tudi id Software, Arkane, Machine Games in Tango Gameworks, podpisani pod uspešnice kot so Doom, Fallout, The Elder Scrolls, The Evil Within, Wolfenstein, Dishonored, Prey, RAGE in druge.

S 7,5 milijarde ameriških zelencev vrednim prevzemom je Microsoft dobil zajeten sveženj orožij in urokov zoper Sony, s katerega Playstationom 5 si trenutno meri marketinške mišice njihov Xbox Serije X/S. Spisek Microsoftovih t. i. first party studiev - torej takih, ki bodo pisali ekskluzivno za Xbox - se je s prevzemom povečal na 23, za primerjavo, Sony jih ima 13.

Kaj to pomeni za podporo dosedanjim naslovom in kaj za bodoče? Predstavniki Microsofta so zagotovili, da bo Bethesda še naprej delovala kot pretežno samostojno podjetje, z dosedanjim vodstvom. Položaj, ki ga ima pri redmondskem velikanu denimo tudi leta 2018 prevzeti Github. Že prej so duhove pomirili z zagotovili, da bosta letos prihajajoča PS5 naslova Deathloop and GhostWire: Tokyo, ki ju razvijajo pri Arkane Studios in Tango Gameworks, še naprej spoštovala svojo zavezo ekskluzivnosti za Sony. Za naprej pa, tako Microsoft, se bodo glede razvoja za konkurenčne platforme odločali od primera do primera. Podobno bo Bethesda še naprej nudila polno podporo za The Elder Scrolls Online, njihovo največjo uspešnico zadnjih let.