FTC začenja novo preiskavo Googla

Matej Huš

28. maj 2013 ob 11:30:42

Manj kot pol leta po zaključku zadnje preiskave zoper Google v ZDA se začenja nova. Zvezna komisija za trgovino (FTC) po neuradnih, a zelo zanesljivih informacijah začenja preiskavo domnevnih kršitev protimonopolne zakondaje, ki naj bi jih Google zakrivil s svojim oglaševalskim imperijem, pišejo New York Times, Forbes, Wall Street Journal in Bloomberg.

Preiskava je še v začetni fazi, zato sploh ni nujno, da bo dobila kakršenkoli epilog. Toda FTC načeloma ne začenja preiskav zoper velikane, kot je Google, brez utemeljenega suma. Tako je bilo tudi januarja, ko jo je Google sicer odnesel le z zelo blagimi ukrepi. To pot je jabolko spora oglaševalska platforma, ki jo je zgradil in kupil.

Google si je vstopnico v prvo ligo kupil s prevzemom DoubleClicka, saj njegova tehnologija danes poganja večino Googlovih oglasov. FTC je prevzem tedaj dovolil, ker so ocenili, da bo imel na trg minimalen vpliv in ne bo ogrožal konkurence. Toda stvari se spreminjajo. Ni znano, kdo je to pot vložil pritožbo pri FTC, a po neuradnih informacijah naj bi bil to eden izmed konkurentov in ne kakšen razočaran oglaševalec ali ponudnik oglasnega prostora, kot bi lahko pričakovali. Microsoft je poleg Facebooka edini pravi konkurent pri spletnem oglaševanju, a to pot menda ni imel prstov vmes.

In kaj Googlu to pot očitajo? Zlorabo monopolnega položaja. Google ima cel kup tehnologij in platform za prodajo oglasov, ki so jih pridobili deloma z lastnim razvojem deloma z nakupi. V zadnjih šestih letih so poleg DoubleClicka kupili še AdMob, Invite Media, AdMeld, Wilfdire in druge. Hkrati so začeli močno integracijo teh storitev, konkurenca pa Google sedaj obtožuje, da ponuja nerazumno nizke cene za uporabo paketov več storitev, s čimer onemogoča izbiro različnih storitev različnih proizvajalec. Poleg tega naj bi bilo težko uporabljati Googlove storitve s konkurenčnimi. Eden izmed pritožnikov se je neuradno pritožil, da ob uporabi DoubleClicka Google vsiljuje tudi uporabo AdMelda, medtem ko konkurenčne tehnologije sploh ni mogoče uporabljati. To so tudi razlogi, zakaj se je preiskava začela zdaj. Google ima v ZDA 24-odstotni tržni delež, ostali pa okrog 10-odstotnega; tudi globalno trend ni drugačen.

Google se je na obtožbe odzval z besedami, da ga FTC še ni uradno obvestil o kakršnikoli preiskavi. Videli bomo, kako se bo zgodba razpletala.