Napadi Aurora lovili odredbe za prisluškovanje

Matej Huš

23. maj 2013 ob 12:30:25

Čeprav zadnje čase redno beremo o vedno novih hekerskih napadih, se je eden izmed najbolj znanih napadov zgodil leta 2009, ko so Kitajci napadli Google in nekaj drugih podjetij. Napad je dobil ime Operacija Aurora, prvi pa je o njem javno spregovoril Google januarja 2010. A izkazalo se je, da Google ni bil pretirano gostobeseden, saj je priznal le del zgodbe, in sicer krajo izvorne kode.

The Washington Post je pridobil podatke, ki kažejo na pravo naravo napadov Aurora. Glavna tarča je bila podatkovna baza, v kateri so bile informacije o odredbah ameriških sodišč za prisluškovanje in druge prikrite metode dela. Kitajci so na ta način želeli pridobiti podatke, katere izmed njihovih agentov so Američani odkrili, tako da bi jih bodisi umaknili iz države bodisi preko knjig ameriškim obveščevalcem pošiljali lažne informacije. Ni povsem znano, koliko informacij so Kitajci dobili, naj pa bi bili pri svojem početju sorazmerno uspešni.

Čeprav je Google javnost o napadih obvestil že januarja 2010, niso niti z besedo omenili omenjenih vzgibov napadalcev. So pa te informacije v Washingtonu povzročile pravi vihar, saj sta želela FBI in pravosodno ministrstvo pridobiti vse podatke o vdoru, ki jih je imel Google (razne dnevniške datoteke itd.). Google in FBI zapleta niti vdora ne komentirata.

Oglasil se je tudi Microsoft, ki je potrdil, da so bili v približno istem času tudi v Redmondu žrtve napadov. Tudi takrat so napadalci iskali informacije o elektronskih predalih, ki so bili označeni za prisluškovanje. Razlog za vdor je zelo enostaven. Vdor v FBI in druge vladne agencije je precej težko in tvegano dejanje. Medtem pa je precej enostavneje vdreti v sisteme organizacij, ki so jim bile izročene odredbe o obveznem prestrezanju podatkov. In Google ter Microsoft sta precej lažji tarči od ameriške vojske, FBI-ja ali pravosodnega ministrstva.