Kakšno nadomestila naj operater povrne končnemu uporabniku ob nedelovanju ali slabši kakovosti delovanja storitev?

N/A

21. maj 2013 ob 17:09:17

Z lahkoto si predstavljate vse užitke raziskovanja informacij na spletu, ko ob dveh zjutraj linija počepne, ali celo pade. Hočete poklicati soseda iz spodnjega (!) nadstropja, če je tudi pri njem kaj narobe, ali pa gre za napako na terminalski opremi. Glej ga zlomka, tudi telefon ne dela! Ob dveh zjutraj brez pipe v svet, groza brez primere. Jasno, tudi pomoč uporabnikom je nedosegljiva. Vse vam gre po glavi, razen morda ključnega (postelja much?), torej kdo je »kriv«, kdo bo »odgovarjal«, kdo vam bo povrnil »škodo« in končno objektivno vprašanje, ali je pogodbena stranka res upravičena zahtevati polno plačilo računa, ki ga bo izstavila.

APEK vas razume. Povsem. In vam želi pomagati. Čeprav priznava, da bo konsenz nemogoč. Ni mu mar, žrtvoval se bo zame, Potrošnika.

Tako je na podlagi pooblastila, ki mu ga daje Zakon o elektronskih komunikacijah (133/5) pripravil predlog priporočil o nadomestilih, ki jih operaterji povrnejo svojim končnim uporabnikom ob nedelovanju ali slabši kakovosti delovanja javnih komunikacijskih storitev.

APEK tako predlaga, če je operater pogodbeno obljubil nad 2 MB/s prenosa podatkov (storitev internet), dejanska hitrost pa ne dosega 50% dogovorjene hitrosti, in se to ponavlja od 3 do 10 dni v obračunskem obdobju, naj se zniža naročnina za 20%. Če ne dosega 80% hitrosti, naj se naročnina zniža za 30%.

APEK pravilno ocenjuje, da je nedelovanje televizije posebno travmatična izkušnja. Če ta ne dela več kot 48 ur, potem naj bo naročnina nižja za 50%.

Vabimo vse na razpravo v našem forumu, lahko se pa potrudite in svoje mnenje predstavite tudi z elektronskim sporočilom na info.box@apek.si. Pri tem se obvezno sklicujte na številko 0073-32/2013.