Avstralska vlada pomotoma blokirala shared hosting s 1200 spletišči

Mandi

17. maj 2013 ob 10:45:28

Vladna cenzura spletnih strani redko deluje, pogosto pa naredi še več škode kot koristi, pa naj ima še tako plemenite namene. Avstralska vlada se je denimo s tremi največji ISP-ji (Telstro, Optusom in Vodafonom) čez zimo potihoma domenila za prostovoljno blokado domen in IP naslovov spletnih strani z INTERPOL-ovega seznama, na katerih naj bi se "na podlagi zelo skrbnega preverjanja" nahajala otroška pornografija. Blokado so potem potihoma splavili konec marca. Seveda, že 5. aprila jim je uspelo ustreliti v napačno tarčo in to veliko.

Z interneta so odstraniti razpon IP naslovov, na katerem gostuje več kot tisoč spletnih strani (shared hosting pač), med njimi tudi spletišče Melbournske svobodne univerze. Seveda so skoraj vse od teh strani povsem nedolžne (oziroma morda so bile kar vse ....).

Situacijo je še poslabšalo to, da vlada ni predvidela postopka ugovora zoper blokado, saj sam ukaz za blokado ni bil uraden; ISP-je je zgolj "zaprosila", da izvedejo "razumne ukrepe za pomoč pri blokadi". ISP-ji so prizadetim strankam sporočili zgolj to, da so bili blokirani na podlagi navodil vlade, in seveda, da bo račun za njihove storitve potrebno še vedno plačati. Podrobnosti o tem, zakaj točno so bili blokirani, ter kateri del njihove spletne strani je za to kriv, niso razkrili. Prav tako jim niso izročili odločbe o blokadi, na katero bi se dalo pritožiti. Posledično univerzi ni ostalo ničesar drugega, kot da o svojih težavah obvesti medije. So, a kljub temu je trajalo celih 8 dni, preden so dobili svojo spletno stran nazaj.

Podobno potezo je dve leti nazaj ubrala Turčija, ter blokirala kar celotno Googlovo storitev Blogger, ker je prgišče tam prisotnih blogov objavljalo povezave do piratskih prenosov njihove nogometne lige, kar je škodovalo zasebni TV hiši, ki je za prenose plačala drago licenco. Še eno leto prej so blokirali cel kup Googlovih storitev, ker jih je motil žaljiv YouTube posnetek o Ataturku, ob podobni priložnosti pa še pastebin in tinyurl zavoljo državljanskega novinarstva. Google se je seveda prilagodil in uredil selektivno blokado svojih storitev po državi in strani, tako da ga ena nevšečnost z eno državo več ne stane celotne storitve. In v to smer bo najbrž šlo tudi avstralsko blokiranje.

Še vedno bolje od naše domače polomije po imenu UNPIS. Arogantna, protiustavna blokada spletne stavnice s pomočjo dns hijackanja in javno odprtim AWStats paketom. Slabše bi težko bilo.