Nemško deželno ministrstvo okužene računalnike vrglo preprosto stran

Matej Huš

30. apr 2013 ob 12:21:06

Nemci veljajo za varčne in preudarne, a tudi oni niso imuni na občasno razmetavanje davkoplačevalskega denarja. Zato je tale zgodba zelo zabavna. Deželno računsko sodišče v zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjanska je namreč ugotovilo (poročilo), da je deželno ministrstvo za izobraževanje, znanost in kulturo neracionalno trošilo davkoplačevalski denar, ko so 170 z virusom okuženih računalnikov preprosto vrgli stran in kupili nove.

Septembra 2010 je 170 računalnikov Inštituta za dodatno izobraževanje učiteljev (Lehrerfortbildungsinstitut) okužil stari znanec Conficker. Gre za precej vztrajnega in trdovratnega črva, ki pa se ga da odstraniti. Orodja za to so na voljo brezplačno, potrebujete le sposobno IT-službo, ki vam to uredi. Če ta odstranitvi ne zaupa popolnoma, pa lahko računalnike v skrajni fazi tudi formatirate in na novo namestite.

Nemci pa so jih vrgli v smeti in naročili nove, s čimer so davkoplačevalce oškodovali za 187 tisoč evrov, kolikor je stal nakup novih računalnikov in namestitev ustrezne programske opreme nanje. Ministrstvo je nakup utemeljilo s pomanjkljivo IT-službo, zaradi česar naj ne bi mogli poceni popraviti starih računalnikov. Stroške čiščenje so namreč ocenili na 130.000 evrov, kar je v primerjavi z nakupom novih računalnikov (152.300 evrov) in njihovo nastavitvijo (35.000 evrov) nerazumno visoka cifra. Kako so ocenili stroške čiščenja, niso povedali. Računsko sodišče je to hudo grajalo in določilo, da morajo uvesti nove IT-protokole in smernice za večji nadzor in preglednost, koliko kaj stane. Ker ministrstvo ni predložilo nobenih dokazov za dejansko škodo, ki je nastala, je treba poskrbeti, da po zamenjavi računalnikov ni več mogoče, da bi se kaj takega ponovilo, so še dodali.

Ne lomijo ga torej le naši birokrati, lomijo ga tudi pedantni Nemci.