BitTorrent Sync na voljo uporabnikom

Matej Huš

24. apr 2013 ob 03:13:52

O BitTorrent Syncu smo obširneje pisali že januarja, zato se nima smisla ponavljati. Na kratko povzemimo, da gre za storitev, ki omogoča sinhronizacijo datotek prek omrežja torrent na različnih računalnikih, ki jih imamo v lasti. Od Dropboxa se razlikuje v pomembni točki, in sicer ne ponuja kopije podatkov na zunanji točki, kakor Dropbox, temveč zgolj sinhronizira vsebino med napravami. To ima nekaj prednosti (hitrejša sinhronizacija pri več kot treh napravah, odpade možnost prisluškovanja pri zunanjem gostovanju) in nekaj slabosti (sami moramo skrbeti za varnostne kopije).

Aplikacije je v nekakšni predjavni fazi že od januarja, ko je mogoče predalfa verzijo uporabljati s povabilom. Sedaj so jo ponudili javnosti, saj so po sinhroniziranih 200 TB podatkov prepričani, kolikor jih je preneslo 20.000 povabljencev, da deluje zadovoljivo. Kdor želi nestrpno preizkusiti novo storitev, to lahko stori na stari BitTorrent Labs. Na voljo je za Windows, Mac in Linux.

Verzija, ki je na voljo javnosti, ima nekaj novosti v primerjavi z januarsko inačico. Med njimi omenimo enosmerno sinhronizacijo (recimo, če želimo, da lahko kdo sprejema najnovejše verzije datotek, ne more pa pisati vanje), uvedbo "enkratnih skrivnosti" (kakor imenujemo gesla s 24-urno veljavnostjo za dostop), možnost izključitve določenih datotek v mapi ali podmap iz sinhronizacije ter nekaj drugih izboljšav uporabniškega vmesnika in pogona. Podatki, ki se prenašajo, so seveda šifrirani s protokolom AES-256.