Google prepoveduje preprodajo Glassa in oglaševanje na njem

Matej Huš

18. apr 2013 ob 22:02:27

Počasi kapljajo informacije o novih Googlovih očalih, ki jih širša javnost kani dobiti konec leta. Včeraj nas je Google seznanil s tehničnimi specifikacijami, danes pa smo izvedeli še nekaj splošnih informacij.

Očala je trenutno že mogoče dobiti v okviru razširjenega programa testiranja, le da stanejo 1500 dolarjev, pa še to vam jih mora Google nakloniti, če je zadovoljen z vašo objavo na posebnem forumu. Sliši se kot izvrstna priložnost za zaslužek, saj je na svetu kopica ljudi, ki bi zanje odšteli precej več, a jih ne morejo dobiti. Cene na Ebayju so dosegle tudi štiridesetkratnik te vrednosti, a se na koncu prodaja ni izvedla. Google je namreč v pogojih uporabe prepovedal prodajo, pósodo, izročitev ali podaritev očal tretji osebi. V nasprotnem primeru si pridružuje pravico, da napravo oddaljeno deaktivira oziroma onesposobi (brick).

Resda gre za preizkusno verzijo očal, ki še niso v prodaji, a to odpira zanimiva vprašanja, koliko programske in strojne opreme si dejansko lastimo. Večinoma namreč kupujemo licence za njeno uporabo, ki so precej omejujoče, kar se tiče nadaljnje distribucije. Ista praksa očitno prihaja tudi na strojno opremo.

Precej bolj zadovoljni pa bomo nad Googlovo najavo, da Glass ne bo imel reklam. Potem ko je Google izdal API-je za pisce aplikacij, jim je sedaj zabičal, da reklam ne sme biti. Google bo očitno dovolj zaslužil s strojno opremo, vprašanje pa je, kako bodo služili pisci aplikacij; še zlasti zato, ker Google prepoveduje zaračunavanje prenosa aplikacij za Glass.