Simobil draži kratka sporočila na tuje številke

Matej Huš

11. apr 2013 ob 21:16:36

Drugi največji slovenski operater mobilne telefonije Simobil je sporočil, da se njihovim uporabnikom obetajo podražitve. Podražili bodo pošiljanje kratkih sporočil (SMS, MMS) na telefonske številke neslovenskih operaterjev. Doslej je bilo pošiljanje sporočil obračunano po enotni ceni, ne glede na ciljno številko. Odslej bo drugače.

Cena za pošiljanje sporočil na tuje številke bo znašala 0,15 evra na sporočilo, medtem ko cena za slovenske številke ostaja enaka, torej odvisna od paketa. V številnih paketih je v osnovni mesečni pavšal vključena določena količina kratkih sporočil. Sporočila na tuje številke bodo odslej izvzeta iz teh pavšalov in se bodo plačevala po dejanski porabi, bo pa na voljo nova opcija z mesečno naročnino 9,9 evrov za 1001 sporočilo SMS/MMS v tujino.

Velja poudariti, da so cene odvisne od domačega operaterja prejemnika in ne trenutne lokacije. To pomeni, da bo pošiljanje sporočil na slovenske številke, ki so trenutno v tujini (roaming), ostalo po starem. Prav tako ostajajo nespremenjene cene za pošiljanje sporočil iz gostovanja v tujini na slovenske številke (0,108 evra znotraj EU). Ne pozabimo, da se 1. julija EU pridružuje Hrvaška, kar bo pocenilo klice in sporočila iz te države.

Simobil pravi, da so se za podražitev odločili zaradi naraščajočih veleprodajnih stroškov pri mednarodnih sporočilih SMS. Ob tem niso edini, ki to počno, saj se je za enak cenovni model že pred časom odločil Tušmobil, medtem ko je to v EU ustaljena praksa. Tušmobil recimo zaračunava SMS v tujino 0,15 ali 0,20 evra (odvisno od ciljne države). Mobitel sporočil glede na cilj ne razlikuje in jih obračunava po enotni ceni 0,10 evra (presežna količina nad zakupljeno).