Mozilla in Samsung razvijata nov pogon za brskalnike na Android/ARM

Matej Huš

4. apr 2013 ob 09:03:41

Ključna komponenta v vsakem internetnem brskalniku je pogon, ki skrbi za dekodiranje kode in izris strani. Na namiznih računalnikih je izbira še kar pestra, dasi glavnino obvladujejo Trident (IE), WebKit (Chrome) in Gecko (Firefox), medtem ko je na androidnih napravah izbire manj. Zato ni presenetljivo, da sta Mozilla in Samsung najavila razvoj novega pogona za brskalnike na Androidu na platformi ARM. Mozilla uradno ne trdi, da gre za spopad z navezo Apple/Google na WebKitu, a se to vidi že od daleč.

Namesto tega pa pri Mozilli pravijo takole. Nov pogon z imenom Servo bo "zgrajen na sveže za moderno strojno opremo", tako da bodo odpadle številne varnostne pomanjkljivosti, ki se v nove verzije obstoječih pogonov vlečejo zavoljo združljivosti za nazaj. S Servom želijo izkoristiti prednosti in značilnosti nove strojne opreme v mobilnih napravah, kot so raznovrstne arhitekture ter hitri večjedrni procesorji. Strojna oprema prihodnost bo namreč "visoko paralelna", zato mora tudi Servo znati izkoriščati več procesorjev hkrati. O rokih seveda še ni besede.

Servo bo napisan v programskem jeziku Rust, ki je sam po sebi precej mlad, saj je komaj prilezel do različice 0.6. Gre za nov sistemski jezik, ki ga razvija Mozilla in je namenjen pisanju varnih aplikacij za Android; Samsung je prispeval podporo Rusta za ARM. Rust omogoča enake zmožnosti in zmogljivosti kakor C++, a s svojimi varnostnimi dodatki odpravlja nevarnosti težav z upravljanjem pomnilnika, ki so tako pogoste pri površnem pisanju programov v C++. V tem pogledu je torej podoben C# ali JavaScriptu, a se še vedno prevaja v nativni jezik platforme, kar pripomore k hitrosti izvajanja.