Google gre v dostavo

Matej Huš

30. mar 2013 ob 13:34:58

Google je resda začel svojo pot z iskanjem spletnih strani, a so do danes paleto izdelkov in storitev, ki jih ponujajo, neverjetno razširili. Google danes najdemo pri iskanju strani, pri oglaševanju na internetu, brskalnikih, prenosnih računalnikih, telefonih, družabnih omrežjih, elektronskih naslovih in zemljevidih, hkrati pa se podjetje loteva tudi nekaterih ambicioznih projektov, kot so Google Glasses, avtomobili brez voznika, ponujanje internetne povezave in televizije. Sedaj pa - Google bi rad konkuriral kar lokalnim kurirskim službam oziroma pošti.

Za zdaj sicer le na območju San Francisca (Bay Area). Google namreč začenja storitev Google Shopping Express, v okviru katere šest mesecev ponuja brezplačno dostavo izdelkov iz trgovin. Trenutno sodelujejo z devetimi prodajalci, kjer lahko stranke kupijo stvari po internetu, potem pa jih Google brezplačno dostavi. Google ta hip išče preizkuševalce, ki bi šest mesecev preizkušali to storitev, in hkrati vabi nova podjetja, da se pridružijo projektu. Podrobnosti o projektu še niso znane, a kot je sklepati iz posnetkov, bodo po San Franciscu švigali Googlovi kurirji in vozila, ki bodo dostavljali izdelke glede na želje kupca, saj bo imel ta možnost izbrati termin za dostavo, ki mu najbolj ustreza. Storitev bo prvih šest mesecev brezplačna, potem pa seveda ne, čeprav Google cenovne politike še ni dokončal.

Zakaj bi Google to počel? Google počne marsikaj, saj ima navsezadnje ogromno zalogo denarja, ki jo je pač treba porabiti. Google v vsakem trenutku razvija množico projektov, od katerih jih potem luč dneva ugleda le manjšina. Dostava do končnega uporabnika oziroma "last mile" postaja naslednja velika priložnost za podjetja, da zgradijo tesno povezavo s svojimi kupci, kar začenjata izkoriščati Amazon in Ebay, in Google si želi tja. Vseeno pa je dostava posel, ki je tako različen od dosedanjih Googlovih projektov in kjer že sodeluje toliko specializiranih podjetij z obilico izkušenj, da bo zanimivo, kako se bo Google lotil tega izziva.