Severna Koreja spet ukinila dostop do interneta za tujce

Matej Huš

28. mar 2013 ob 09:37:32

Le mesec dni zatem, ko je Severna Koreja tujcem omogočila dostop do interneta iz države prek mobilnega omrežja 3G, so se v Pjongjangu odločili, da je to vendarle preveč svoboden ukrep za izolirano državo. Od 22. februarja so namreč tujci ob vstopu v državo lahko kupili SIM-kartico, ki jim je omogočala mednarodne klice in dostop do interneta, sicer po precej zasoljeni ceni, a brez cenzure.

Dostop je omogočal nacionalni operater Koryolink - v solasti korejskega nacionalnega telekomunikacijskega podjetja in egiptovskega Orascoma - ki je sedaj brez pojasnila prekinil povezavo do omrežja 3G za tujce. Uradni Pjongjang ne daje komentarjev, zakaj so se odločili za ponovno zaostritev telekomunikacij. Še vedno pa je ob vstopu v državo mogoče kupiti SIM-kartice, ki omogočajo opravljanje mednarodnih klicev, kar je novost zadnjih mesecev. Pred tem letom so morali namreč tujci ob vstopu v državo oddati mobilne telefone. Za lokalno prebivalstvo kakšnih večjih sprememb ni, saj še vedno ne morejo klicati v tujino in nimajo dostopa do interneta.

Glasne so seveda špekulacije, da je prekinitev povezav do interneta za tujce posledica paranoje, ki so jo sprožile južnokorejsko-ameriške vojaške vaje ob Korejskem polotoku, severnokorejski jedrski preizkus in vojna napoved južni sosedi, v sklopu katere so prekinili vso komunikacijo z Južno Korejo.