Yahoo kupil aplikacijo za 30 milijonov dolarjev

Matej Huš

27. mar 2013 ob 12:25:39

Yahoo je sporočil, da so kupili aplikacijo Summly, njenega avtorja in še dva sodelavca pa bodo zaposlili v podjetju. Uradno cena ni znana, a viri blizu podjetja poročajo o 30 milijonih dolarjev. Tovrstnih zgodb je nekaj že bilo, a vseeno velja tokratno posebej izpostaviti. Summly je začel pisati Nick D'Aloisio iz Londona, ki bo kmalu dopolnil 18 let in kani letos opraviti maturo, zato se še ne bo preselil v Silicijevo dolino, ampak bo za Yahoo delal iz angleških pisarn.

Summly je uporabna aplikacija, o tem ni dvoma. D'Aloisio jo je začel pisati leta 2008 pod imenom Trimit, leta 2011 pa je prejel prvih 250.000 dolarjev tveganega kapitala iz Hongkonga. Istega leta je aplikacija dobila ime Summly in izšla za iPhone. Summly, na katerem dela pet ljudi, sestavi povzetek novice vnaprej določene dolžine (recimo 400 znakov za iPhone), omogoča pa tudi kategorizacijo, dodajanje ključnih besed itd. Aplikacija je bila doslej zastonj, sedaj pa jo bo Yahoo ukinil in algoritem vključil v razvoj razširjenega izdelka. Tako Summlyja že ni mogoče več prenesti s spletne trgovine App Store.

Vprašanje je, zakaj bi torej Yahoo odštel 30 milijonov dolarjev (90 odstotkov v gotovini in 10 odstotkov v delnicah) za tako aplikacijo. Predvsem zato, ker lahko. Spomnimo, da ima podjetje precej težav s prepričevanjem zaposlenih, investitorjev in strank, da so še vedno inovativno, zanimivo in žara polno podjetje. Takšna poteza je odlična reklama, da je Yahoo še vedno odlično podjetje za mlade perspektivne ljudi. Zato bodo tudi zaposlili D'Aloisia. Čeprav Summly sploh še nima izdelanega načrta za monetizacijo (avtor je razmišljal o uvedbo plačljive verzije z dodatnimi funkcijami, saj želi prodajati storitev in ne le izdelka) in je doživel vsega milijon prenosov, to Yahooja ni zmotilo. Mimogrede so s tem pokazali tudi, da prihajajo na mobilni trg, saj je Summly namenjen prav povzetkom za mobilne naprave, kjer je število znakov omejeno.

Ima pa Summly menda še eno prednost, o kateri je Yahoo molčal. Podjetje Summly naj bi svojo aplikacijo izdelalo v glavnem okoli algoritmov, ki jih je razvil Stanford Research Institute (SRI). Ta isti SRI je, denimo, omogočil tudi razvoj Siri za Apple. In tako je Yahoo v bistvu kupil tehnologijo za procesiranje naravnega jezika, ki jo je v resnici razvil SRI, Summly pa jo je 'zgolj' zapakiral v lično aplikacijo.

Summly seveda ni edini primer, kjer so najstniki prodali svoje izdelke za milijonske vsote. Velike zaslužke so pridelali tudi Zuckerberg s Facebookom, Shawn Fanning z Napsterjem, Alex Tew z genialno idejo za spletno stran z milijonom dolarjev itd.