Kdor visoko leta, nizko pade: Yik Yak

Matej Huš

29. apr 2017 ob 09:18:09

Podjetje Yik Yak, ki je razvijalo istoimensko aplikacijo in je od ustanovitve leta 2013 do danes nabralo 73 milijonov dolarjev investitorskega kapitala ob najvišjih vrednotenjih prek 400 milijonov dolarjev, je končalo svojo pot. Razvojna ekipa je šla delat k Square, nekaj intelektualne lastnine pa so prodali za vsega milijon dolarjev. S tem se je končala meteorna zgodba svoj čas izjemno priljubljene aplikacije, ki je ves čas veljala za kontroverzno.

Yik Yak je omogočal anonimno sporočanje, o čemer nas je internet že naučil, da nikoli ni preveč dobra ideja. Ljudje so lahko sodelovali v anonimnih skupinskih pogovorih, ki so bili omejeni na osem kilometrov široko območje. Kdor je bil na tem območju, je pogovore lahko videl, v njih sodeloval s prispevkih ali glasovanjem, ostali pa ne. Po ustanovitvi leta 2013 se je aplikacija hitro razširila med ameriškimi srednješolci in študenti.

Lahko si predstavljamo, da je bil rezultat precej nespodoben. Dobili smo greznico, v kateri je mrgolelo obrekovanja, zbadanja, nadlegovanja in trpinčenja. Zaradi tega so aplikacijo marsikod prepovedali, Yik Yak pa je dodal tudi možnost realnih profilov, a aplikacija je počasi začela zamirati. Lani je moral Yik Yak odpustiti 60 odstotkov zaposlenih, letos pa je zgodbe nepreklicno konec.

Zgodba je poučna vsaj zaradi dvojega. Nemoderirana anonimna izmenjava sporočil praktično vedno privede do najslabšega, kar se skriva v ljudeh. Mladina sploh nikoli ni slovela kot pretirano sočutna, zato je bil nizek standard na Yik Yaku pravzaprav pričakovan. Še bolj poučno pa je dejstvo, da ni vse zlato, kar se sveti. Skladi tveganega kapitala se imenujejo tako prav zato, ker vlagajo v tvegane projekte. Aplikacije, ki so svoj čas vredne 400 milijonov dolarjev, se enako hitro tudi sesujejo v prah.