Proizvajalci avtomobilov prirejajo statistike o porabi

Matej Huš

15. mar 2013 ob 19:22:54

Navajeni smo že, da deklarirane oziroma oglaševane porabe avtomobilov v resničnem življenju ne dosežemo. Čeprav proizvajalec izmeri porabo za različne profile vožnje, torej mestno, avtocesto in kombinirano, je realna poraba potem daleč od te vrednosti. Pomislili bi, da je razlog težka noga voznika in neidealne razmere v prometu. A raziskava, ki jo je opravila vodilna evropska nevladna organizacija na področju prometa Transport & Environment, je pokazala, da proizvajalci avtomobilov zavestno goljufajo.

Deklarirana poraba goriva ni le marketinški podatek, ampak je pomembna tudi za obdavčitev. Vozila v Evropski uniji so obdavčena glede na količino ogljikovega dioksida, ki ga izpustijo v okolje na prevožen kilometer. V ta namen obstojijo standardni testi za merjenje izpustov (in porabe), ki se niso bistveno spremenili že skoraj 30 let. Resnica je, da ti testi ne odražajo realnih razmer, dasi se jim poizkušajo približati. Druga resnica pa je, da številni mehanizmi za varčevanje z gorivom, ki jih najdemo v modernih vozilih, najoptimalneje delujejo ravno v pogojih na testu, medtem ko v realnem prometu učinek ni tako izrazit (sem sodi recimo ugašanje motorja, saj med testom vozilo kar 20 odstotkov časa stoji).

Potem pa so tu še triki, ki jih proizvajalcem najbolj zamerimo. Ti triki niso prepovedani niti niso v neskladju s testi, saj pred 30 leti nihče ni niti pomislil, da bi jih lahko tako zlorabljali. Proizvajalci tako med merjenjem porabe goriva izklapljalo alternator, uporabijo posebna maziva, napolnijo pnevmatike nad predpisano vrednost (za zmanjšanje kotalnega upora), iz avtomobila postrgajo vso nenujno opremo, izključijo vso elektroniko, prelepijo špranje med vrati in druge vdolbine, prilagodijo zavorne obloge in teste izvajajo na velikih višinah. Vse to ni prepovedano, a povzroči umetno znižanje porabe, ki je potem v realnih razmerah seveda ne moremo doseči. Nekatere izmed teh prilagoditev izvedejo na cesti, druge pa v laboratorijskem testiranju (glej sliko).

Razmere se slabšajo. Neodvisni testi so pokazali, da starejša vozila na cesti porabijo okoli 20 odstotkov več goriva, kot deklarirajo proizvajalci, medtem ko so nova kar 37 odstotkov bolj žejna. Do leta 2016 pričakujemo nov standardni test (World Light Duty Test Cycle, WLTC), a še ni jasno, kdaj se bo začel uporabljati. Avtomobilska industrija navija za leto 2021.