Izzivi pred avtomobili brez voznika

Matej Huš

5. mar 2013 ob 17:42:52

Google že dlje časa razvija avtomobil brez voznika. Z njimi so doslej v sklopu testiranj prevozili že pol milijona kilometrov in pri tem niso imeli niti ene nesreče, če ne štejemo primera, ko je bila tehnika izključena in je Googlov avtomobil zaletel človek. Rezultat je celo registracija avtomobila brez voznika v Nevadi v ZDA. Kljub temu to še ne pomeni širokega razmaha teh vozil, saj morajo inženirji rešiti še tri večje probleme. In kot vsakokrat je tudi tokrat pot od zelo dobro delujoče ideje do izpiljenega izdelka najtežji kos razvoja.

Eden izmed izzivov je vožnja v snegu, ko se talne označbe in mnogokrat tudi obcestna signalizacija ne vidijo. Googlovi avtomobili imajo kopico kamer, ki snemajo okolico iz vseh mogočih zornih kotov, a če ne vidijo sredinske črte in semaforjev, imajo težave. Roko na srce imajo v takih primerih težave tudi ljudje, a ti so pri reševanju neobičajnih situacij in improviziranju še vedno precej boljši od računalnikov. Drugi izziv so spremembe cestne signalizacije, cestnega omrežja in druge spremembe, ki so bile udejanjenje, niso pa jih še vnesli v zemljevide, ki jih uporablja Google. V tem primeru se avtomobil zlahka izgubi, a je rešitev precej enostavna - poskrbeti je pač treba za redno posodabljanje zemljevidov in vnos sprememb pred začetkom cestnih del. Tretja težava so policisti. Kakor slovenski vozniki tudi Googlov avtomobil ne ve povsem dobro, kaj bi storil, kadar v križišču promet usmerja policist. Še posebej, kadar semaforji niso izključeni in niso v skladu z navodili policistov ali redarjev, imajo Googlovi avtomobili, ki sicer odlično berejo semaforje, znake in obnašanje ostalih vozil, veliko preglavic.

Problemi seveda niso nepremostljivi in slej ali prej jih bomo rešili. Vse skupaj pa kaže, da se bo pohod avtomobilov brez voznika zgodil kakor večina drugi tehničnih inovacij. Zlagoma in skorajda neopazno, ne pa z velikim pompom. Najprej bomo dobili sistem za podporo pri držanju smeri na avtocesti, potem bodo avtomobili počasi vožnjo po avtocesti prevzeli sami. In tako naprej bodo prevzemali vedno več nalog, medtem ko bodo upravljavci cest pri gradnji novih in obnavljanju starih poskrbeli, da bodo te takim vozilom bolj prijazne (vsaj v teoriji in v ZDA). Če bodo ta Googlova vozila še komunicirala drug z drugim in redno brala podatke o stanju na cestah, se bomo mogoče izognili zastojem in začeli optimalno načrtovati poti. In na koncu tega procesa bi lahko imeli situacijo, ko bo zavarovanje za klasična vozila bistveno dražje od tistega za računalniška vozila.