Chromebook Pixel je resničen

Primož Resman

22. feb 2013 ob 08:57:01

Pobegle informacije o Googlovem lastnem prenosnem računalniku, Chromebook Pixel, so se izkazale za resnične. Še več, za resnično se je izkazala najbolj pomembna informacija, ločljivost zaslona. Ta je res 2560 x 1700 pik, torej je zaslon res formata 3:2. Diagonala meri 12,85 palca, zaslon je obenem občutljiv na dotik in je zaščiten s plastjo Corningovega stekla Gorilla. Za takšen format so se odločili, ker je Chrome OS skoraj popolnoma odvisen od spleta, po spletnih straneh pa se praktično izključno pomikamo po višini. Z razmerjem 3:2 tako proti razmerjem 16:10 oz. 16:9 dobijo nekaj več višine, okrog 15% več. Poleg visoke ločljivosti je zaslon še zelo svetel, do 400 cd/m2.

Visoka kakovost se ne konča pri zaslonu, saj je prenosnik namenjen bolj zahtevnim kupcem. Načrt Googlovih razvojnikov je bil, da se na zunanjosti en bi videl niti en vijak. To jim je uspelo, poleg tega pa so zvočnike skrili pod tipkovnico, hladilne reže v tečaj zaslona, uporabili so tri mikrofone, dva ob kameri nad zaslonom (ločljivost zajemanja je 1280 x 720 pik), tretjega pod tipkovnico, ki pri videoklicih odstrani zvok tipkovnice, in podobno. Neposredno in odkrito želijo tekmovati z Applovimi Retina MacBooki, a menijo, da so zasnovo v primerjavi z njimi še izboljšali - robove so zaokrožili, da ne režejo v zapestja, pohvalili so se z odpiranjem zaslona, brez da bi bilo treba pridržati tipkovnico, saj se prenosnik ne prekucne nazaj, in podobno.

Nabor priključkov je, kot je za Chromebooke običajno, relativno omejen, saj ima zgolj 2 USB 2.0 priključka, en mini DisplayPort, kombiniran 3,5 mm zvočni izhod (pokriva še zvočni vhod) in kombinirano režo SD/MMC. V notranjosti se skriva Intelov Core i5 procesor, ki vključuje grafični čip iz serije HD 4000, kar je znatno izboljšanje glede na Intelove Atome oz. ARM-ove čipe iz predhodnikov Chromebook Pixla. Delovnega pomnilnika je 4 GB, prostora za hrambo podatkov pa vsega 32 GB na modelu z zgolj WiFi povezljivostjo (podpira 802.11 a/b/g/n) oz. 64 GB na modelu, ki bo imel še LTE povezljivost. Slednji bo naprodaj le v ZDA in se bo lahko povezal v Verizonovo omrežje (podatkovni paket je potrebno dokupiti). Posledica zmogljivega procesorja in zares visokoločljivostnega zaslona je relativno slaba avtonomija, saj bo prenosnik dosegel do vsega 5 ur delovanja brez povezave z elektriko.

Nekoliko se zatakne pri ceni, saj je Chromebook Pixel vse prej, kot poceni, kot smo vajeni od predhodnikov. Osnovni model z zgolj WiFi povezljivostjo bo v ZDA stal $1300, v Veliki Britaniji pa 1050 funtov (kar je $1600). Prostornejši model s povezljivostjo z LTE-jem bo naprodaj za 1450 USD. Prvi bo na voljo že od prihodnjega tedna, medtem ko bo LTE različica na voljo od sredine aprila.