Ubuntu tudi za tablice

Primož Resman

19. feb 2013 ob 21:38:03

Po predstavitvi različice svojega operacijskega sistema za mobilne telefone so pri Canonicalu z nekoliko manj pompa zdaj predstavili še Ubuntu, namenjen za tablične računalnike. V osnovi je zgodba enaka, kot v primeru uporabe na mobilnem telefonu - vmesnik je zasnovan za uporabo s prsti ter se veliko zanaša na potege z roba zaslona. A v primerjavi z mobilnimi telefoni večji zasloni tabličnih naprav omogočajo dodatek dveh pomembnih novosti, spremenjenega upravljalnika opravil oz. pregledovalnika odprtih aplikacij, ter sočasno poganjanje dveh aplikacij.

Upravljalnik opravil je na prvi pogled nadvse podoben tistemu iz Windows 8, odpre pa se s potegom z levega roba zaslona, omogoča pa tudi zaganjanje novih aplikacij. Druga novost, t.i. Snap Mode, rezervira del desne polovice zaslona za poganjanje aplikacij z vmesnikom z mobilnega telefona, medtem ko na preostalem delu zaslona (nekaj več kot polovica le-tega) teče neka druga aplikacija v tabličnem načinu. To, poleg enotne kode za mobilne telefone, tablične in namizne računalnike ter celo televizorje, bi po besedah Canonicala lahko Ubuntu naredilo nadvse primeren za edino napravo v uporabnikovem življenju. Podoben koncept v obliki Asusovega PadFone že poznamo, kjer ta združi mobilni telefon in tablični računalnik, a Android ni povsem primeren kot nadomestek za namizni računalnik. Ubuntu ima ta vmesnik, skupaj z vmesnikom za televizorje že popolnoma izdelan, kar ga postavi v prednost na tem področju.

Različica za tablične računalnike bo v predogledni različici prav tako kot mobilna različica na voljo v četrtek, 21. februarja, na voljo pa bo za Nexus 7 in Nexus 10. Strojnih partnerjev za potrošniške izdelke Canonical še ni objavil, a želijo, da ima naprava vsaj dvojedrni procesor ARM z arhitekturo A15, vsaj 2 GB delovnega pomnilnika in vsaj 8 GB pomnilnika za hrambo podatkov. V pripravi naj bi bile naprave z diagonalami zaslonov med 6 in 20 palci.