Novi HTC-jev prvak je 10

Matej Huš

12. apr 2016 ob 20:59:54

HTC je uradno predstavil svojega prihajajoča prvaka, pametni telefon HTC 10. Ta združuje dizajn lanskih M9 in A9, kar pomeni zaobljen aluminijasti videz, v notranjosti pa najdemo komponente, ki so za dražje pametne telefone že samoumevne. Zaslon z diagonalo 5,2 palca ima ločljivost 2560 x 1440 točk in po HTC-jevih besedah zmore 30 odstotkov več barvitosti kakor M9, karkoli že to pomeni. Da se ne bil opraskal, skrbi prevleka iz Gorilla Glass.

Pogled v notranjost razkrije Qualcommov Snapdragon 820, 4 GB pomnilnika in 32 GB prostora flash za shranjevanje podatkov ter režo microSD za povečanje kapacitete. Baterija s kapaciteto 3000 mAh naj bi zdržala dva dni normalne uporabe, hitro polnjenje pa je prek priključka USB Type-C mogoče zaradi tehnologije Quick Charge 3.0. Za zajem slike skrbita dve kameri - glavna ima 12 milijonov točk, optično stabilizacijo leč f/1.8, samodejno lasersko izostritev ter fleš z dvema LED. Pomožna kamera na drugi strani ima tipalo s petimi milijoni točk.

HTC je tudi sčistil programski del, kjer je bila v prejšnjih verzijah precejšna zmeda zaradi podvajanja Googlovih in HTC-jevih aplikacij. Še vedno najdemo HTC-jeve aplikacije za elektronsko pošto, kratka sporočila in zajem slik, večino pa so jih nadomestili z Googlovimi, tako da je HTC 10 bolj podoben čistemu Nexusu.

HTC 10 ni nobena revolucija, je pa spodobna evolucija. Za 700 dolarjev si lahko izberemo, ali želimo črnega ali srebrnega, ponekod pa bodo na voljo še zlati in rdeči.