Tegra 4 prihaja, nVidia z rekordnimi dobički

Primož Resman

16. feb 2013 ob 18:56:50

Na CES-u predstavljena Tegra 4 bo v roke kupcev (izdelovalcev naprav z nVidiinim sistemskim čipom) prišla še v prvi polovici leta. To so pri nVidii povedali že pred nekaj dnevi, a so se nato začele širiti napačne novice, da so imeli v mislih 2. četrtletje nVidiinega fiskalnega leta 2014 (ki se začne konec januarja), kar bi jim dalo približno mesec dni več časa, da bi začeli dostavljati prve čipe. A temu ne bo tako, saj se bodo očitno držali koledarskega, ne fiskalnega leta. Skupaj s prvimi pošiljkami čipov Tegra 4 proizvajalcem bodo v drugem četrtletju iz svojih tovarn v trgovine poslali še prve primerke igralne konzole Shield, ki prav tako uporablja čip Tegra 4. Te lahko torej pričakujemo v začetku poletja, prve mobilne telefone in tablične računalnike drugih proizvajalcev pa tekom poletja (eden izmed takšnih je npr. HP, po nekaterih napovedih bo celo prvi).

Še pred Tegro 4 naj bi na trg lansirali SoC s kodnim imenom Grey. Za razliko do Tegre 4 ta še vedno uporablja procesorska jedra ARM Cortex-A9, namesto novejših, hitrejših a tudi požrešnejših jeder A15. S tega vidika je enak 3. generaciji Tegre, a prinaša vgrajeno podporo za mobilna omrežja 4. generacije (LTE). To je trenutno glavni minus Tegre 3, saj morajo izdelovalci naprav predvsem za ameriški trg uporabljati dodatne čipe, ki že sami po sebi porabijo več energije in prostora, a so obenem še požrešni. Posledično je velik del tega trga prevzel Qualcomm s svojimi čipi Snapdragon, osnovanimi na ARM-ovih jedrih Krait, ki nativno podpirajo LTE.

Vse to so nVidiini predstavniki razkrili na konferenčnem klicu, prvotno namenjenem razkritju poslovnih rezultatov. Ti so bili za fiskalno leto 2013 (ki se je končalo konec januarja, kot rečeno) odlični, saj so leto zaključili z visokim dobičkom. Samo v zadnjem četrtletju so imeli 175 milijonov dolarjev čistega dobička, kar 50 % več, kot v istem obdobju leto prej. Prihodki, povezani s Tegro, so v celem letu znašali 504 milijone dolarjev, spet kar 50 % več, kot v fiskalnem letu 2012 - večinoma so zanje zaslužne tablične naprave, saj jim pri mobilnih telefonih ne gre tako dobro. V celotnem pogledu podjetja je to sicer malo, a je rast odlična, saj gre za novo strategijo, s katero bo nVidia postala bolj neodvisna od trga osebnih računalnikov. S prodajo grafičnih čipov za osebne računalnike, prenosnike in profesionalne kartice so imeli kar 3,2 milijarde dolarjev prihodkov v celem letu, celotno podjetje pa 4,28 milijarde prihodkov oz. 7 % več, kot v fiskalnem letu 2012.

Tako Tegra 4 kot Grey (oba podpirata omrežja LTE) bi znala delež prihodkov, ki odpade na Tegro, v novem fiskalnem letu še znatno povišati.